Thrillerlyrikk

De siste dagene har det vært mye oppstyr om hvem som kunne stå bak pseudonymet Lenin & McCarthy. Nå er det avslørt at det er Ingvar Ambjørnsen og Tom Stalsberg som er forfatterne til verdens første thrillerlyrikk samling Postkort fra kirkegården.

Begge kommer til Krimfestivalen på torsdags kveld på Centralteatret for å fremføre diktene for første og kanskje siste gang!

Dette sier festivalsjef for Krimfestivalen Knut Gørvell om utgivelsen:

PostkortFraKirkegården-OManuset til Postkort fra kirkegården kom inn til meg 12. februar. Jeg så med en gang at dette passet som hånd i hanske for å gjøre noe nytt for Krimfestivalen og for lyrikken. Så vi laget en «dikt-singel» av dette, en samling på 15 dikt der Tom Stalsberg og Ingvar Ambjørnsen har skrevet annet hvert dikt. Ingvar Ambjørnsen har lest og også anmeldt en mengde krimromaner opp gjennom årene. Selv om en del av det er det Ingvar kaller «jabbekrim», har han også hatt store gleder med krimmen, og funnet romaner med språklig spenst og flotte bilder og vendinger. Det har han samplet og diktet sammen til thrillerlyrikk. Da Tom Stalsberg tok kontakt med ham fordi han hadde noen krimdikt liggende, fant de ut at nå var det bare å få dette ut til folket. Siden vi har fått Hilde Thomsen til å lage forsideillustrasjonen på Krimmagasinet og portrettere festivalforfatter Gunnar Staalesen tenkte vi at det var naturlig at hun kunne gjøre noen illustrasjoner og omslagsbildet til samlingen til samlingen som er Krimfestivalens spesialetterforskerutgave.

Det går rykter om at Ingvar Ambjørnsen før han debuterte på ordentlig, ga ut en diktsamling, men ellers regnes nok denne dikt-singelen som hans lyrikk-debut. Ambjørnsen har skrevet over 30 romaner og novellesamlinger, og han fikk Rivertonprisen i 1990 for Den mekaniske kvinnen. Tom Stalsberg har gitt ut en rekke bøker og diktsamlinger og senest i januar kom hans siste diktsamling All right, himmelen.

Om prosjektet og forventningene fremover uttaler Tom Stalsberg til Bok365: «Jeg vet det er nesten lovløst, på grensen til det glade vanvidd å utgitt thrillerlyrikk, men Ingvar hadde linjer liggende og det samme hadde jeg, så hvorfor ikke. Vi satser nå stort på dette i utlandet, Grønland og Legoland og så kan Nesbø begynne å snekre paller. Nobelprisen i blod – satiren ut til folket.»

Nå kan du kjøpe Postkort fra kirkegården i alle bokhandlene som er knyttet til Krimfestivalen og i nettbokhandlene.

Foto Ambjørnsen: Tine Poppe. Foto Stalsberg: Geir Bølstad. Montasje: Miriam Edmunds

Anja Rålm
(F. 1974) Har tidligere jobbet som bokanmelder i VG og Morgenbladet, og har de siste femten årene vært i forlagsbransjen som redaktør og presseansvarlig. Anja leser mye og bredt og liker bøker som hun ikke klarer å legge fra seg, enten det er en roman, en diktsamling, noveller eller en drivende krim. Redaktør i Krimklubben og driver Krimbloggen