Seks anbefalinger av årets påskekrim!

irene_lokland_wold_irene_lokland_wold_

Noe klassisk, noe hardt, noe påskekosete og noe annerledes. Krimbloggen har valgt ut sine topp seks av årets krimbøker. Det er disse vi anbefaler til lesing ved hytteveggen i påsken!

Den harde:
Coben_Savner deg_451271Amerikanske Harlan Coben har gitt ut 25 bestselgere på 23 år. Derfor er det nesten ikke til å tro at han de siste årene har gitt ut bedre og bedre bøker. Årets krimroman, Savner deg, er rå og aktuell. Denne gangen er det internettdating som er hovedtema. Kat Donovan, NYPD-etterforsker, prøver å spore opp en savnet kvinne, samtidig som hun i all hemmelighet forsøker å finne ut hvem som drepte hennes far for nesten 20 år siden. En venninne mener hun trenger adspredelse, og insisterer på at Kat skal prøve nettdating. I Savner deg griper forskjellige handlingstråder inn i hverandre på de mest urovekkende og overraskende måter, og som med de fleste Coben-thrillere er dette en bok du leser nærmest i ett strekk.

Den myke:
Farlige forholdDen svenske forfatteren Viveca Sten er mer aktuell enn noensinne i sin nye krim fra idylliske Sandhamn. Skjønt idyll? Den vakre skjærgården er preget av førjulsstress, storm og snøføyk. Og dødsfall. Den kjente gravende journalisten Jeanette blir funnet død i snøfonnen utenfor Seglarhotellet i Sandamn. Obduksjonen viser drap – en forgiftning av verste sort.
Viveca Sten strekker krimromanens essens til nye høyder når etterforsker Thomas slites mellom sin egen private omsorgssituasjon, og kravet fra politiarbeidet presser på i en intens jakt etter en egoistisk og psykologisk kald morder. I tillegg trekker hun trådene til et kaldere og mer fremmedfiendtlig Sverige, og det dagsaktuelle politiske landskapet ligger som et tungt bakteppe. Farlige forhold er en av Viveca Stens beste krimromaner, det er ikke uten grunn at hun har solgt over to millioner bøker!

Den moderne klassiske:
SilkeormenRobert Galbraith, alias selveste J.K Rowling, holder virkelig stand. Det er ingen tvil om at hun kan sitt fag. Med Silkeormen, andre bok i krimserien der vi følger det umake privatetterforskerparet Strike og Robin, befester hun seg som en knallsterk krimforfatter. Rowling har levert en usedvanlig underholdende og rikholdig krimroman.
En forfatter blir funnet myrdet under bisarre omstendigheter. Han har nettopp fullført et manuskript som avslører stygge hemmeligheter om nesten alle han kjenner. Strike og Robin begir seg ut i et kappløp mot tiden for å forstå motivasjonen til en hensynsløs drapsmann.
Rowling er en mester i å skape fargerike romanunivers med karakterer man rett og slett blir glad i. Dette er en krimroman som svært mange vil la seg underholde av, og mysteriet rulles ut både velregissert og stødig!

Den som er annerledes:
Elizabeth er borteAv og til dukker det opp kometer på krimhimmelen. Krimdebutanter som blir den store snakkisen eller krimfenomener det leses om verden over. Som regel er det også god grunn til all oppmerksomheten som vies disse forfatterne, men denne gangen er krimkometen det snakkes om over all forventning. Pur unge britiske Emma Healy har skrevet er krimroman der mysteriet ligger i en gammel dames forvirrede sinn. Er det mulig?
Ja, det er definitivt mulig. Emma Healy har klart to nesten umulige kunststykker på en gang. Hun skriver troverdig og usedvanlig godt om Alzheimer OG hun skaper en original og drivende krimhistorie. Elizabeth er borte er virkelig så god som alle landets anmeldere sier at den er. Vi skriver under på VGs sekser på terningen.

Den påskekosete:
Loevetemmeren-ODet er ingen tvil om at Camilla Läckberg sitter øverst på krimdronningtronen. Hun er en forfatter i verdensklasse, selger i stabler i alle verdenshjørner, TV-serien går sin seiersgang. Og hun leverer bedre og bedre krim. Denne gangen møter vi en mørkere og mer voldelig side i Läckbergs forfatterskap. Vi befinner oss i hennes velkjente univers, der idylliske lille Fjällbacka skildres med kjærlig hånd. Men forhold, kommunikasjon, barn og tidsklemme setter handlingen i Løvetemmeren i en ekstra grell kontrast. Det er grufullt hvor galt det kan gå når omsorgssvikt, vold mot kvinner og mangelen på empati får råde i en familie. For kjærligheten tåler langt fra alt.
Dette er ekte påskekos. Både vold og kjærlig varme mellom siden som flyr unna i et forrykende tempo.

Den klassiske:
Lahlums utvalgteKrimbloggen elsker krimnoveller. Her er et lite sveip over starten på hele krimsjangeren, nennsomt plukket ut av eksperten Hans Olav Lahlum.
Verdens første krimnoveller ble utgitt i aviser og tidsskrifter. Det startet med en redaktør i Philadelphia som hadde sett seg lei på tidens litterære smak, og i stedet publiserte en av sine egne fortellinger. Redaktøren het Edgar Allan Poe, og «Mordene i Rue Morgue» gjorde ham til verdens første krimforfatter.
Forfatterne som fulgte etter Poe, gjorde krim til folkeforlystelse, og utover 1800-tallet fikk krimlitteraturen en form som gjorde sjangeren uslåelig som populært fenomen.
Hans Olav Lahlum tar oss med på et dypdykk i krimhistorien og presenterer sine favoritter fra en tid da gasslyktene var alene om å lyse opp mørke smug, og hest og kjerre var fremkomstmiddelet. Vi starter med Edgar Allan Poe, og så følger en perlerad av mesterlige noveller fra krimlitteraturens pionerer – blant dem to norske foregangsmenn: Maurits Hansen og Jonas Lie.

God påske!

Illustrasjonsfoto er av Irene Løkeland Wold, hentet fra
http://www.fremover.no/bildeserier/article6573874.ece

 

 

Anja Rålm
(F. 1974) Har tidligere jobbet som bokanmelder i VG og Morgenbladet, og har de siste femten årene vært i forlagsbransjen som redaktør og presseansvarlig. Anja leser mye og bredt og liker bøker som hun ikke klarer å legge fra seg, enten det er en roman, en diktsamling, noveller eller en drivende krim. Redaktør i Krimklubben og driver Krimbloggen
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *