Påskeidyll og drap?

http://www.nrk.no/presse/programomtaler/paskekrim_-prey-_1_2_-1.12252163http://www.nrk.no/presse/programomtaler/paskekrim_-prey-_1_2_-1.12252163

Hvorfor ser vi på og leser vi så mye krim i påsken? Det er ingen andre land i verden som konsumerer så mye av denne sjangeren som Norge gjør hver påske.  Hvorfor gjør vi det? Ingen andre land har så lang påskeferie som vi har i Norge, og vi er et av verdens beste og tryggeste land å bo i.

Kanskje trenger vi å få utløp for våre morbide fantasier mens vi koser oss på en avsidesliggende hytte på fjellet.

Med sol, snø og kvikklunsj kan vi kjenne litt etter hvor heldige vi som nordmenn er, og samtidig la pulsen øke i oppklaringen av et drap, i jakten på en psykopatisk morder, eller en psykologisk ustabil hovedperson.

Aftenposten 1923
Aftenposten 1923

Fenomenet påskekrim startet allerede i 1923 da Aftenposten kunne skilte med overskriften «Bergenstoget ble plyndret i natt» i det påsken startet det året. Dette var en overskrift som tok Norge med storm, og ikke en reel nyhetssak, men en annonse for Jonathan Jervs (pseudonym for Nordahl Grieg og Nils Lie) nyskrevne kriminalroman. Litt av en suksess det ble, folk gikk mann av huse for å kjøpe boken. Hele reklameopptrinnet ble starten på sammenhengen mellom påske og krim i Norge. Godt vi har lang ferie og bor i et stabilt land, for siden har Norges befolkning lest og sett på krim ved denne høytiden til den store gullmedaljen, og TV-kanalene konkurrerer om å trekke flest seere til nettopp sin krimsatsing.

Så hva har vi i vente av årets TV-serier?

PreyPrey starter på NRK mandag 30 mars. Politimannen Marcus Farrow havner på rømmen når han plutselig blir hovedmistenkt i drapet på sin fraseparerte kone og sønn. Som et jaget bytte må han føre en desperat kamp for å renvaske navnet sitt før kollegene hans får tak i ham.

 

 

Arthur og GeorgeOnsdag 1 april starter den mer klassiske krimserien, Arthur og George, også på NRK. Sir Arthur Conan Doyle, skaperen av Sherlock Holmes, er i sorg etter tapet av sin hustru og lider av skrivesperre. Når han hører om den unge inderen George Edalji, som har sonet en fengselsstraff for uhyrlige forbrytelser han selv mener han ikke har begått, vekkes Sir Arthurs interesse.

 

MaydayTv2 sender serien Mayday. Mayday er en liten by full av hedenske tradisjoner. Når den 14-årige mai-dronningen Hattie plutselig forsvinner, må innbyggerne innse at en av deres egne kan stå bak en grufull forbrytelse. I Mayday er det ingen man kan stole på.

Snart er det lang påskeferie. Krimbloggen har i alle fall kveldene fylt opp. Vi håper seriene innfrir vårt behov for å skremme oss selv i påskehøytiden.

 

Alle bildene er hentet fra TV-kanalene NRK og TV2s pressesider.

Anja Rålm
(F. 1974) Har tidligere jobbet som bokanmelder i VG og Morgenbladet, og har de siste femten årene vært i forlagsbransjen som redaktør og presseansvarlig. Anja leser mye og bredt og liker bøker som hun ikke klarer å legge fra seg, enten det er en roman, en diktsamling, noveller eller en drivende krim. Redaktør i Krimklubben og driver Krimbloggen
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *