Billig og best i påskebagasjen

PixabayPixabay

Krimbloggen har fått Krimfestivalens sjef, Knut Gørvells, billigste og beste krimtips til påske. Dette er noe å ta med seg i påskebagasjen! 

Her er mine ti favoritter blant årets krim-pocket. Også her er utvalget preget av at jeg har lest flest krimromaner fra Cappelen Damm, men her er også flere perler fra andre forlag.

Av Knut Gørvell

1. HVOR MYE ER DU VILLIG TIL Å OFRE FOR DITT BARN

William Landay: Til Jacobs forsvarTil Jacobs forsvar pocket 2

William Landay var uten tvil et av de største navnene på Krimfestivalen i år, og jeg syns Til Jacobs forsvar var fjorårets beste krimroman. New York Times har kalt denne romanen for «genial». Dette er en krim som forsøker noe mer enn å bare underholde, og den handler om hvor langt du er villig til å gå for å redde ditt barn. Vi var mange som var begeistret, og jeg slutter meg fullt ut til det Ingvar Ambjørnsen skrev om Til Jacobs forsvar i VG: «Dette er en seriøs thriller, som rører ved store og grunnleggende spørsmål. Samtidig er boken til tider ulidelig spennende. Mot slutten tar forfatteren noen kjappe grep som burde få den mest blaserte leser til å måpe. Til Jacobs forsvar er vårens heteste tips til den delen av spenningspublikummet som er lei lettvektere og usannsynlig tøys.»

2. ÅRETS RIVERTONPRISVINNER

Karin Fossum: HelvetesildenHelvetesilden pocket

Karin Fossum var den første som ble kåret til Årets festivalforfatter under Krimfestivalen i fjor, og der ble hun hyllet av mange andre forfattere som en av Nordens fremste krimforfattere. Helvetesilden er en av Fossums aller beste romaner som hun fikk sin andre Rivertonpris for nå i mars. Igjen viser hun sitt psykologiske mesterskap. Utgangspunktet for handlingen er et dobbeltdrap i en campingvong. Drapet på de to er brutalt også for Konrad Sejer, og sporene leder i mange  retninger. En ny seier for Sejer og Fossum!

3. «EN SENSASJON AV EN THRILLER»

Terry Hayes: Jeg er PilegrimJeg er pilegrim pocket

Jeg er Pilegrim er en fantastisk skremmende og spennende thriller. Den handler om terror-trusselen mot oss alle, og den gir virkelig skremmende perspektiver. Anmelderne er fra seg av begeistring:«Er du ute etter spennende lesestoff, og liker tykke actionthrillere, er Jeg er Pilegrim en bladvender av klasse. En intelligent thriller som driver leseren fra side til side.» Tom Egeland i VG«… en sensasjon av en thriller (…) Man skal ikke ha lest mange sidene før man forstår at dette er noe av det beste sjangeren har budt på de seneste årene.» Asbjørn Slettemark i Aftenposten«Dette er den beste krim-romanen du kommer til å lese i år. Om ikke også de neste par årene (…) Dette er en så fascinerende og spennende bok at de 700 sidene er borte før du rekker å si «Jeg har aldri lest noe lignende».» Andreas Milde i VG

 

4. MAGISK GOD KRIM

Robert Galbraith (J.K. Rowling): Når gjøken galerNår gjøken galer pocket 2'

Når J.K. Rowling skriver krim, gjør hun det på aller beste måte. Hun har utviklet den tradisjonelle krimroman og levendegjør den i et moderne London, og resultatet er som Tom Egeland skrev: «Magisk.» Dette er starten på en ny serie med en herlig detektiv og en enda stiligere «detektiv-sekretær», som er som en blanding av Miss Marple og Miss Moneypenny. Val McDermid satte ord på mine følelser etter lesningen: «Når gjøken galer minner meg om hvorfor jeg ble forelsket i kriminallitteratur i første omgang.»

 

5. BERGENS KRIMKONGEPAR

Chris Tvedt og Elisabeth Gulbrandsen: Djevelens barnDjevelens barn pocket

Du trenger ikke være jurist for å ha glede av en krimroman med intelligent intrige og suveren spenning, men kanskje er det jusbakgrunnen til forfatterne som gjør Djevelens barn så djevelsk bra. Chris Tvedt fikk Rivertonprisen i 2010, og vi er svært mange som mener at han skriver enda bedre romaner nå i samarbeid med sin kone Elisabeth Gulbrandsen. Dette er den tredje boken om Kripos-etterforskeren Edvard Matre.

 

6. FORFØRENDE MAGISK, SPANSK REALISME

Dolores Redondo: Den usynlige vokterenDen usynlige vokteren pocket

Dolores Redondo har skrevet en slags blanding av skandinavisk krim og magisk realisme, og hun er virkelig Spanias nye, store krimforfatter. Jeg liker også godt at politiheltinnen har et lidenskapelig erotisk forhold til sin ektemann, og er enig med May Grethe Lehrum i VG som ga Den usynlige vokteren 6 på terningen.

 

7. DA VINCI-SUKSESS FOR EGELAND?

Den 13. disippel pocketTom Egeland: Den 13. disippel

Endelig har Tom Egeland fått den salgssuksessen han fortjener, og selvsagt er det albinoen Bjørn Beltø som er hovedpersonen i Den 13. disippel. Her er det snakk om hemmeligheter som går helt tilbake til Jesus, og noen som vil skjule dem for enhver pris. Snart trenger ikke Egeland-fans å irritere seg over at Dan Brown fikk slik suksess verden over, for snart har også Egeland hele verden som sitt marked.

8. USAS MEST PRISVINNENDE KRIMFORFATTER

Harlan Coben: Seks årSeks år

Harlan Coben er den eneste forfatteren som har mottatt alle de tre største krimprisene i USA. Seks år,  er en av hans aller beste. Seks år er gått siden Jake Fisher så Natalie, sitt livs kjærlighet gifte seg med en annen mann. Nå er denne mannen død, og Jake går i begravelsen bare for å oppdage at den sørgende enken som har vært gift med mannen i over ti år, ikke er Natalie. Alt Jake trodde han visste, snus opp ned, og som leser blir du slått i bakken av spenning.

 

9. HAR DU EN PÅSKE UTEN AGATHA CHRISTIE, MÅ DEN ERSTATTES MED LAHLUM

Hans Olav Lahlum: MaurtuemordeneMaurtuemordene pocket

Jeg syns det er trist at Hans Olav Lahlum ennå ikke har fått Rivertonprisen, for han har revitalisert den gode gamle Agatha Christie-tradisjon på norsk. Maurtuemordene er den sjette boka om K2 og Patricia som er Lahlums  detektivpar. I Oslo går en seriemorder løs. Unge kvinner blir funnet kvalt på ulike steder i og rundt byen. En merkelig, barnslig illustrasjon av en maur er plassert på alle likene. Selv Patricias skarpe hjerne, som ofte fungerer like godt som Poirots, sliter lenge med å finne noen fellesnevner.

 

10. SVERIGE BESTE FORSVARSADVOKAT – I ALLE FALL SVERIGES BESTE FORSVARSADVOKAT SOM ER FORFATTER

Jens Lapidus: Vip-rommet

Jens Lapidus skriver krimromaner med et «froskeperspektiv».  Det er tydelig å merke at han som forsvarsadvokat har en stor innsikt i hvordan kriminelle tenker, snakker og handler. Det er ikke for ingenting at han er svenske fangers foretrukne forfatter. Jeg er helt enig med Ingvar Ambjørnsens konklusjon i VG da han trillet en femmer på terningen for Vip-rommet: «Her har vi igjen å gjøre med en forfatter som virkelig har skjønt hvordan man konstruerer en spenningsroman som holder leseren i et jerngrep fra begynnelsen til slutt.(…)Den norske fanklubben vil elske «VIP-rommet», og vente utålmodig på oVip-rommet pocketppfølgerne.»

 

 

Anja Rålm
(F. 1974) Har tidligere jobbet som bokanmelder i VG og Morgenbladet, og har de siste femten årene vært i forlagsbransjen som redaktør og presseansvarlig. Anja leser mye og bredt og liker bøker som hun ikke klarer å legge fra seg, enten det er en roman, en diktsamling, noveller eller en drivende krim. Redaktør i Krimklubben og driver Krimbloggen
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *