Å skrive lysende i mørket

Krimbloggen gratulerer Karin Fossum med Rivertonprisen 2014 for krimromanen Helvetesilden!

Da Karin Fossum fylte 60 år 7 november 2014 hadde jeg gleden av å være redaktør for festskriftet En mørk fløytetone som ble laget til henne.

KarinFossum_HelvetesildenFor å gratulerer vår ubestridte Krimdronning med Rivertonprisen for 2014 publiserer vi et utdrag av forordet jeg skrev til hennes 60 års markering:

Ingen forlater en Fossum-krim upåvirket skrev jeg første gang jeg presenterte bøkene til Karin Fossum som nyansatt redaktør i Krimklubben for noen år siden.

Karin Fossum er den krimforfatteren som åpnet for en sjanger i litteraturen jeg tidligere trodde jeg ikke likte. Jeg studerte litteraturvitenskap, gikk på Skrivekunstakademiet, leste lyrikk, noveller og de smale ukommersielle bøkene. Min første jobb var som avdelingsleder for norsk på Tronsmo bokhandel i Oslo. Les Karin Fossum var beskjeden derfra. Jeg leste. Og sluttet aldri med det.

Uroen skrur seg sakte til, konsekvensene av et forstyrret sinn virker på omverdenen. Presist og knivskarp spisser språket essensen av en hendelse. Det er her hun er, forfatteren Karin Fossum. Lyrikeren som begynte å skrive krim.

Setningen Ingen forlater en Fossum-krim upåvirket har vist seg å være svært treffende. Som redaktør for festskriftet En mørk fløytetone har jeg hatt gleden av å samle trådene der Fossums forfatterskap har virket. Eller mer presist: der hvor en novelle, en krim eller et dikt fra Fossums hånd har blitt lest – der er sporene dype. Det er nesten så det er umulig å forstå hvor stor forfatter Karin Fossum er. Lenge før den nordiske krimbølgen tok det internasjonale bokmarkedet med storm var Karin Fossum der. Som en mørk perle, som en salgssuksess, som noe helt annet og noe helt eget.

Å spørre hardt arbeidende norske og utenlandske forfattere, internasjonale forleggere, filmskapere, lyrikere og journalister om de kunne tenke seg å bidra med en tekst i anledning Karin Fossums 60årsdag har mildt sagt vært overveldende. For en respons!

Til og med avslagene utrykker en enorm respekt og ikke minst kjærlighet ovenfor jubilanten. Som den svenske krimforfatteren Åsa Larsson skriver i en e-post til meg: «Jag kan inte skriva i festskriften. Jag måste forsöka ta mig igenom min egen romanjävel. (…)Jag skulle förlora mig i hennes skrivande. Det skulle vara underbart. Ni märker ju själva! Det skulle vara döden för min egen bok. Med motvillig hjärta tackar jag nej. Hon är er största.»

Det har vært viktig å vise i hvilken bredde Fossums bøker setter spor. Jeg tror nesten alle i Norge kjenner til filmatiseringene med Konrad Sejer i hovedrollen fra Eva Isaksens hånd. Hvilken betydning denne serien har fått for det som produseres av krimserier i dag er banebrytende.

Kjære Karin Fossum. Gratulerer med Rivertonprisen!

Tusen takk for ordene dine. Tusen takk for at de aldri slutter å virke. De lyser i mørket.
Av Anja Rålm

Anja Rålm
(F. 1974) Har tidligere jobbet som bokanmelder i VG og Morgenbladet, og har de siste femten årene vært i forlagsbransjen som redaktør og presseansvarlig. Anja leser mye og bredt og liker bøker som hun ikke klarer å legge fra seg, enten det er en roman, en diktsamling, noveller eller en drivende krim. Redaktør i Krimklubben og driver Krimbloggen