Uforglemmelig om å glemme

Elizabeth er borteBritiske forlag hadde en stor budkrig om Emma Healeys debutroman. Ikke rart, for Elizabeth er borte er en oppsiktsvekkende debutkrim.

Skrevet av Asbjørn Slettemark

Er du lei av overtydelig og formularisk krim med bestialske drap, forfyllede detektiver og klin gærne seriemordere? Eller er du en sånn surmaget kritiker som avfeier all moderne krim som kjedelig og endimensjonal sjangeronani? Eller kanskje du er en gråhåret krimtradisjonalist som ofte tenker at alt var så mye bedre før. Faktisk har det ikke blitt skrevet noe friskt siden Conan Doyle brettet ut Sherlock Holmes for offentligheten? Da forlanger jeg at du kaster deg over Elizabeth er borte. 29 år gamle Emma Healey har skrevet den mest oppsiktsvekkende krimboken spenningsbransjen har sett på årevis.

Noen bøker faller du pladask for. Emma Healeys «Elizabeth er borte» er en varm, rørende, morsom, velskrevet og ytterst original roman.
Terningkast 6 Tom Egeland, VG

En forteller med Alzheimer
Maud er en snart 90 år gammel dame som leter etter Elizabeth, en venninne som Maud mener er borte fra hjemmet sitt. Problemet er bare at Maud har Alzheimers sykdom, og som fortellerstemme er hun mildt sagt upålitelig. Av og til glemmer hun hvor hun er, datteren Helen blir en fremmed som sitter ved siden av henne på bussen, hun må skrive ned sitt eget navn for å huske det, og når hun kommer på politistasjonen for å si fra at Elizabeth er savnet, får hun beskjed om å dra hjem og ikke komme tilbake. Hun har nemlig vært der tre ganger tidligere med samme forespørsel, politimannen i skranken er lei av den skrullete, påståelige gamle damen. Som leser er det frustrerende å bli geleidet av Maud, men samtidig har hun nok øyeblikk av klarhet til at vi forstår at hun er ikke helt på viddene.
Emma Healey

Vi vil at hun skal lykkes, og vi forstår hvor frustrasjonen hennes kommer fra. Noe har skjedd, men er det egentlig Elizabeth som er hovedpersonen? Maud er glassklar når hun mimrer tilbake til barndommen i etterkrigs-London, da søsteren Sukey forsvant etter en krangel med sin upålitelige ektemann Frank. Og hva er det egentlig som feiler den skumle leieboeren Douglas, som åpenbart var forelsket i Sukey? Kontrasten mellom de fargerike skildringene av oppveksten og den stadig mer surrete jakten på Elizabeth gjør Elizabeth er borte til en stor leseopplevelse. Den er et imponerende puslespill av spennende fortellerteknikk, varme karakterer, fantastisk språk og en krimgåte like mystisk som Alzheimer-sykdommen.
Emma Healey gnistrer som forfatter når hun beskriver Elizabeths intense forsøk på å huske en viktig detalj: «An ancient noise, like a fox bark, makes an attempt at the edges of my brain.»

Anja Rålm
(F. 1974) Har tidligere jobbet som bokanmelder i VG og Morgenbladet, og har de siste femten årene vært i forlagsbransjen som redaktør og presseansvarlig. Anja leser mye og bredt og liker bøker som hun ikke klarer å legge fra seg, enten det er en roman, en diktsamling, noveller eller en drivende krim. Redaktør i Krimklubben og driver Krimbloggen