Å miste kjærligheten

Hva skjer med et menneske når det mister den store kjærligheten?

Krimbloggen har intervjuet den tyske krimkometen Bernhard Aichner som er aktuell med krimromanen Dødens herskerinne

Hva slags roman er dette? Noen kaller det en kjærlighetsroman, andre mener det er krim med et superoriginalt plot?
Achiner-Jeg tror jeg sier ja takk, begge deler. Jeg ville finne ut hva som skjer med et menneske når det mister den store kjærligheten. Er vi alle i stand til å drepe under gitte omstendigheter? Jeg tror det, beskrivelsene fra de grusomme krigene på Balkan viser at mennesker som du aldri kan se for deg som grusomme, er i stand til å gjøre de frykteligste ting.

Bernhard Aichner jobbet et halvt år på likhus i Innsbruck før han skrev Dødens herskerinne. Det gjorde at frykten for døden forsvant. Og la grunnlag for en absurd kriminalroman.
Han er 43 år gammel, fotograf og forfatter. Da han var 15 år, bestemte han seg for å bli forfatter. Da han for tre år siden var ferdig med skrivingen av Dødens herskerinne,  henvendte han seg til det tyske forlagsmarkedet. Det har han ikke angret på. Forlagene sto i kø da manuset ble kjent. Nå går romanen sin seiersgang over hele verden.

 Problemet er ikke å drepe. Problemet er å drepe fem på rad uten å bli tatt i en liten by som Innsbruck med 150 000 innbyggere. Dermed blir hovedproblemet å kvitte seg med likene.

Hovedpersonen Blum driver et begravelsesbyrå, har to barn og er svært lykkelig gift. Men når ektemannen dør i en ulykke, rakner livet. Fortell litt om Blum?
-Hovedsaken for meg er at leserne skal føle sympati med og like Blum. Hun er en elskelig person, og har hatt den verste barndommen vi kan tenke oss. Total mangel på kjærlighet. Ingen klemmer. Ingen berøringer. Jeg lot henne leve opp i den verste terrorbarndom jeg kunne tenke meg. Så opplever hun den STORE kjærligheten, en lykke som blir brutt når ektemannen hennes dør. Hun oppdager at det kanskje ligger noe mer bak ulykken, og hva gjør Blum da?

Du prøvde selv ut livet ved et begravelsesbyrå før du skrev romanen? Hvorfor en så grundig research?
-Jeg har alltid vært redd for døde folk selv. Jeg oppsøkte et begravelsesbyrå, og fortalte at jeg ville skrive en absurd roman, der mye av handlingen var lagt til et begravelsesbyrå. Innehaveren, en like absurd dame som ideen min, ble begeistret, og har på mange måter bidratt til flere av miljøskildringene. Jeg var engstelig da jeg startet der, men allerede den første dagen ble jeg vant til å omgå lik.

Noen mener det er en hevnfortelling?
-Jeg har alltid ønsket å skrive en roman der hevn er et tema. Greven av Monte Christo av Alexandre Dumas er en av mine store leseopplevelser, der den ene etter den andre drepes fordi det skal hevnes. Jeg trengte en enkel grunn for å hevne seg, laget en enkel historie og skapte sympati for morderen. Hun finner dem og dreper dem. Basta.

Vi vet tidlig hvem som er morderen, og mange lesere vil nok heie på Blum underveis i hennes ugjerninger. Snur du opp ned på prinsippene for et krimplot her?

-Ja, jeg ønsket virkelig å gjøre dette annerledes, å lage et absurd plot. Det er mye rart som skjer underveis, og jeg forstår at det er rart å føle sympati med en morder. Det var faktisk et mål at romanen skulle skille seg ut fra andre romaner i samme sjanger.

Er det noe spesielt du ønsker å fortelle?
-Ja, utgangspunktet mitt er klart. Det viktigste i livet vårt er kjærlighet. Uten kjærlighet er livet ingenting. Blum opplever ingen kjærlighet før hun er 24. Så opplever hun alt vi kan tenke oss av kjærlighet. Så mister hun det. Hun blir beviset på at man kan gjøre alt for å bevare kjærligheten i sitt hjerte etterpå. Jeg tror det er sånn for meg også. Først kommer kjærligheten til kona og barna mine. Så kommer kjærligheten til skrivingen.

 

Bernhard Aichner er intervjuet av Bernt Roald Nilsen

 

Anja Rålm
(F. 1974) Har tidligere jobbet som bokanmelder i VG og Morgenbladet, og har de siste femten årene vært i forlagsbransjen som redaktør og presseansvarlig. Anja leser mye og bredt og liker bøker som hun ikke klarer å legge fra seg, enten det er en roman, en diktsamling, noveller eller en drivende krim. Redaktør i Krimklubben og driver Krimbloggen
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *