Ukens forfatter rett i øret

Jacobsen_1Nå lanseres podcasten BokPod med et langt og inspirerende intervju med Roy Jacobsen om hvalfangere, seierherrer, skogsarbeidere, usynlige, depresjoner og tiden som ungdomskriminell.

BokPod åpner med et portrettintervju du knapt har hørt maken til.

 

Roy Jacobsen forener historisk bevissthet og sjelden psykologisk innsikt i sine romaner.

I denne podcasten forteller Roy Jacobsen om sin oppvekst og ungdomstid og ikke minst om forfatterskapet. Intervjuet er på en snau time, og jeg som har hørt det flere ganger, har lyst til å sitere fra enormt mange passasjer. Men det beste rådet er: Lytt til BokPod. Du kan gjøre det via iTunes eller www.bokpod.no. Der er det også en bruksanvisning for deg som ikke er helt kjent med podcast-formatet ennå. Å lytte til podcast er omtrent like enkelt som å høre på radio. Fordelen er at du kan lytte til det når og hvor du vil med din smarttelefon eller pc, og selvsagt er det gratis.

Roy Jacobsen forteller blant annet om sin nye roman, Hvitt hav, som kommer til høsten, fortsettelsen på De usynlige. Selv om han er en av våre mest anerkjente forfattere har han problem med å være fornøyd med det han skriver: «Fornøyd, det tror jeg aldri jeg har vært. (…) Den må ligge og Bokpod logoråtne noen måneder før jeg kan ta den opp igjen og skrive den om. Dette er en selvstendig roman med samme hovedperson som i De usynlige. (…) Denne er mer plotdrevet – en dameroman».
Du blir også kjent med hva den unge Roy begynte å lese og skrive: «Bestemte meg å bli forfatter da jeg var 11 år – jeg likte fortellinger som angikk meg. Begynte med å skrive alternative avslutninger på triste romaner som for eksempel Robinson Crusoe. (…) Jeg har alltid lest. Det var mye Morgan Kane, Detektivmagasinet og Jack London. Hamsun kom tidlig inn. På gymnaset var det Dostojevskij. Det var mote å kunne navnene på hovedpersonene i Raskolnikov.»

Her er det også stoff om den røffe oppveksten på Årvoll i Oslo og ikke bare det Dagbladet har slått opp: «Jeg var alltid rapp i kjeften, så jeg var flink i gata. Det handla mye om det i det gatemiljøet jeg vanka. Røff og vill og vakker barndom i en drabantby på Årvoll. Der var det kamp om reviret, og vi slåss mye mer med ord enn med nevene selv om det også forekom.»

Ja, sånn kunne jeg fortsette å sitere for det er et herlig portrett Hallgeir Opedal har gjort av Roy Jacobsen, men min beste anbefaling er altså å lytte til det selv. Det er en herlig start på den «konge-stafetten» BokPod vil være. NB! Det er bonusstoff på Instagram og Facebook hvis du søker opp BokPod der:

LYTT HER

Skrevet av Knut Gørvell

Anja Rålm
(F. 1974) Har tidligere jobbet som bokanmelder i VG og Morgenbladet, og har de siste femten årene vært i forlagsbransjen som redaktør og presseansvarlig. Anja leser mye og bredt og liker bøker som hun ikke klarer å legge fra seg, enten det er en roman, en diktsamling, noveller eller en drivende krim. Redaktør i Krimklubben og driver Krimbloggen
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *