Å vinne over ondskapen

Fritt fall_478667-Det eneste jeg ønsker er å underholde leserne mine. Ja, og mer tid. Tid til å skrive.

Det sier suksessforfatteren Lisa Gardner til Krimbloggen. Gardner selger millioner av bøker verden over, og hennes siste bok på norsk, Fritt fall, både fanger og underholder oss i nervepirrende spenning.

-Hva inspirerer deg til å skrive, Lisa Gardner?
Alle bøkene mine er basert på virkelige saker. I Fritt fall tar jeg opp hukommelsestap. Om du har fått mange gjentatte hodeskader og slag mot hodet kan du utvikle noe som heter postkommosjonelt syndrom. Det gir store traumer, humørsvigninger og man mister hukommelsen. Dette er blant annet et stort problem blant amerikanske idrettsutøvere som Cheerleaders og fotballproffer. Det fascinerer meg som forfatter. Hvordan er det å være fremmed for seg selv? Da må du kunne stole på alle andre. Men hva om du ikke kan det?

-Hvordan kom du på det temaet?
Jeg leser mye, jeg er opptatt av det som skjer rundt meg. I USA er dette syndromet en stor mediesak fordi mange av våre største idrettsutøvere lider av det.

Jeg syns det er utrolig fascinerende, tenkt hva som kan skje deg når du mister deg selv og hukommelsen din! For en krimforfatter er det jo bare å boltre seg.

Jeg elsker å lære om nye tema, jeg gjør mye research. Man må vite mye for å klare å skrive litt.

Gardner-Du startet ut med å skrive kjærlighetsromaner. Hva fikk deg til å begynne å skrive krim?
Jeg var bare 17 år da jeg debuterte med min første roman, og jeg tjente ikke noe særlig med penger de første årene. Jeg ønsket å bli en «ekte» forfatter, en som kunne leve av skrivingen. Agenten min anbefalte meg å skrive krim. Du vet, vold selger! Min første krim steg til topps på New York Times bestselgerliste, og siden har alle bøkene mine blitt bestselgere. Så det var det beste tipset agenten min kunne gitt meg.

-Har denne suksessen forandret deg?
Nei. Da jeg først kom på bestselgerlisten trodde jeg det forandret alt, at alt ble bedre og lettere. Men det ble vanskeligere, for som forfatter må du alltid tenke på neste bok, du er aldri bedre enn den neste boken du skriver. Jobben er den samme – å skrive og ikke minst å underholde leserne mine.

-Det er sterke kvinnelige karakterer i bøkene dine, de er ikke bare ofre. Er de rollemodeller?
I Fritt fall heter den lille jenta de leter etter Vero – noe som betyr sant på italiensk.

Det er det boken handler om. Å finne sannheten

Jeg tenker at kvinner er sterke og at de er problemløsere og må tåle store utfordringer.

-Du tar opp mange kvinners mørkeste redsler som tillitt og svik, som barn og deres sårbarhet. Er du selv engstelig?
Da jeg ble mor endret disse følelsene seg. Jeg ble selvfølgelig mer redd. Samtidig er det mye makt ved det å være redd, man har noe å miste. Jeg vil skrive om noe som får deg til å føle, og personene i bøkene mine er sterke, de klarer seg. Det er en slags renselse for det onde. Samtidig er det underholdende. Det er jo profesjonen min. Jeg er en som underholder.

-Har du noen grenser for hvor brutalt tema du skriver om kan være?
Alt jeg skriver om baserer seg på virkelig saker. I Fritt fall er blant annet sexslaveri en del av handlingen. Jeg bor i en liten by, og selv her fins det trafficking. Det er grusomt! Jeg mener jeg kan skrive om alt så lenge jeg klarer å gi håp og er klar over at leserne har grenser. Det kan skje deg mye i vondt livet, men mennesket har en unik evne til å bli sterkere og vinne over det onde til slutt.

Det gir håp. Om jeg kan formidle håp i en kynisk og kald verden – ja da har jeg fått til mye.

Lisa Gardner er intervjuet av Anja Rålm

Anja Rålm
(F. 1974) Har tidligere jobbet som bokanmelder i VG og Morgenbladet, og har de siste femten årene vært i forlagsbransjen som redaktør og presseansvarlig. Anja leser mye og bredt og liker bøker som hun ikke klarer å legge fra seg, enten det er en roman, en diktsamling, noveller eller en drivende krim. Redaktør i Krimklubben og driver Krimbloggen
1 kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *