Solstad rett i øret

I ukens BokPod snakker Dag Solstad blant annet om: Rukla og paraplyen, mor og Sandefjord, barna sine og hans egen farsrolle, rødvin og stråling, og så avslører han hvem som er litteraturhistoriens lateste forfatter.

I forrigeBokpod logo uke var det Roy Jacobsen som åpnet BokPod, og i dag er Dag Solstad neste mann ut. BokPod er en podcast som du kan høre gratis enten på iTunes eller www.bokpod.no eller dagbladet.no. Dag Solstad (f. 1941 i Sandefjord) debuterte med novellesamlingen Spiraler i 1965 og har siden vært en av landets mest markante forfattere. Solstad har fått Kritikerprisen tre ganger, og i 1989 mottok han Nordisk Råds litteraturpris for Roman 1987. Han har også mottatt blant annet Doblougprisen, Språklig samlings litteraturpris, Aschehougprisen, Gyldendalprisen, Brageprisen og Brages hederspris.

BokPod er en ukentlig podcast med Norges viktigste forfattere i en timelang samtale.

Det er Hallgeir Opedal som er intervjuer, og han er kjent som en av Norges ledende portrettjournalister.

Han skaper helt makeløse portretter i disse podcastene, og jeg kan love deg en helt herlig Dag Solstad i dette intervjuet. Det beste du kan gjøre er å lytte på podcasten, men her er noen få smakebiter av det timelange intervjuet:

Om Genanse og verdighet:

En dårlig ide. Alle romanene mine er dårlige ideer. Jeg tenker for eksempel på da jeg skrev Genanse og verdighet. (…) Hver dag i halvannet år hadde jeg hatt mulighet til å tenke på gode ideer. Men alt hadde jeg forkastet. Jeg hadde bare ett bilde igjen. Det var en mann som kom ut av en bygning, og så skulle han slå opp en paraply, og så får han det ikke til. (…) Nesten en pinlig freudiansk overtone

 Om Gymnaslærer Pedersen:
6. januar begynte jeg, og ble ferdig i begynnelsen av juni. Nøyaktig seks måneder. Gymnaslærer Pedersen måtte jeg være ferdig til juni fordi da skulle jeg til Spania VM. Hvis ikke hadde jeg nok holdt på lenger.

 Om skrivingen:
Om skrivingen er lystbetont? Nei, jeg vil ikke si at det er det jeg gjør, jeg går til det som et arbeid. Ja, jeg vegrer meg virkelig. Veldig sjelden. De få gangene jeg har gledet meg til å skrive. Det har skjedd. Da, det er det samme som å be om å få nedtur.

Om arbeidsdagen:
Jeg våkner og står opp og spiser. Frokost. Jeg leser avisene, da sitter jeg egentlig og lader opp. Det tar lang tid. Da går jeg gjennom alt jeg har skrevet til nå mens jeg leser avisen.

Det er dager da jeg ikke kommer i gang, da lager du hele dagen da. .. du greide ikke å mane deg opp til å skrive. Så akseptere jeg med et lite sukk: Det gikk ikke så bra i dag.

Om Ibsen og latskap:
Henrik Ibsen, vet du hvor lat den mannen var. (..) Jon Fosse skriver et skuespill i måneden. Og Ibsen brukte to år på å skrive et skuespill, to år på et måneds arbeid.Veldig få kunstenere som tillater seg å være så late som Henrik Ibsen – og jeg. Jeg tror på latskapen.

Om Hamsun og inspirasjonen:
Jeg leste Hamsun og var ikke i tvil om å bli forfatter. Jeg ville skrive bøker som gjorde like stort inntrykk på meg som Hamsun

Om Solstad-leseren:
Kanskje min leser er en ung mann som likner litt på meg.

Ja, slik kunne jeg ha fortsatt med å sitere fra dette fantastiske intervjuet, men det er selvsagt mye bedre å lytte på det hele. Husk at du kan høreBokpod Roy Jacobsen på det når og hvor som helst enten på www.bokpod.no eller på iTunes. Der ligger også forrige ukes inspirerende intervju med Roy Jacobsen, og om en uke er det Vigdis Hjorts tur. Minner om at du også kan følge BokPod på Facebook og Instragram. Jeg kan love deg en spennende uke der Dag Solstad i likhet med Roy Jacobsen debuterer i sosiale medier.

Hør intervjuet med Dag Solstad HER

Av Knut Gørvell

Anja Rålm
(F. 1974) Har tidligere jobbet som bokanmelder i VG og Morgenbladet, og har de siste femten årene vært i forlagsbransjen som redaktør og presseansvarlig. Anja leser mye og bredt og liker bøker som hun ikke klarer å legge fra seg, enten det er en roman, en diktsamling, noveller eller en drivende krim. Redaktør i Krimklubben og driver Krimbloggen
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *