Feriens krimbøker

 

Hva om du skjønte at romanen du ligger i senga og leser, handlet om deg?

Krimbloggen har fått Krimfestival-sjef Knut Gørvells krimtips til sommerferien!
Ferietid = lesetid for mange av oss, og derfor vil jeg  de gode leseopplevelsene jeg har hatt i år.

«Å lese er for hjernen hva mosjon er for kroppen,» hevdet den engelske forfatteren Joseph Addison på 1700 tallet. Nå når ferien nærmer seg er jeg klart mer tilhenger av å bruke ferien til å mosjonere hjernen fremfor kroppen. Finnes det egentlig noe bedre enn å legge seg ned i sola eller skyggen og vite at du har en herlig bok å kose deg med?

I forbindelse med Krimfestivalen var jeg så heldig at jeg fikk lest mange av årets krimbøker, og jeg har hatt noen store krimopplevelser etter det også. Dette er mitt utvalg av de ti beste krimbøkene i år, og her er det virkelig mange strålende bøker. Jeg har med bøker fra flere forlag, men selvsagt er utvalget preget av at jeg har lest flest Cappelen Damm-bøker (og kanskje fordi vi er Norges ledende krimforlag).

1 HØSTENS BESTE KRIM? NB utgis 23. juli

Renée Knight: Avslørt

Det er selvsagt litt vondt å friste med denne krimromanen som først kommer ut i slutten av juli, men her Avslørt[1]gjelder det virkelig å tenke at den som venter på noe godt… Jeg tror dette blir høsten store krim som til og med vil slå ut Piken på toget og Jo Nesbøs neste. Hva om du skjønte at romanen du ligger i senga og leser, handlet om deg? Dokumentarfilmskaper Catherine Ravenscroft finner en bok på nattbordet som skal kaste henne inn i et lysvåkent mareritt. Boken utgir seg for å være en fiksjon, men den forteller i levende detalj om den forferdelige dagen da Cathrine ble slave av sin egen mørke hemmelighet, en hemmelighet hun er sikker på at hun bare deler med én eneste person – og denne personen er død. Cathrines verden går i oppløsning når fortiden innhenter henne.  Avslørt er en fremragende utpønsket, dypt urovekkende psykologisk thriller om en kvinne som blir hjemsøkt av fortidens hemmeligheter, om et brennende ønske om hevn og den forferdelige prisen man betaler for å holde sannheten skjult.

Gled deg til siste del av ferien når du kan kjøpe Avslørt.

Superlativene hagler over denne romanen, for eksempel fra New York Times: «En genial fortelling […] perfekt konstruert til å få tankene i spinn» New York Times

2  DEN UPÅLITELIGE FORTELLEREN

piken på togetPaula Hawkins: Piken på toget

Flere av de siste årenes største suksesser som Flink pike og Til Jacobs forsvar har vært romaner der fortelleren er meget upålitelig. I år ser vi det samme i Avslørt og i sommerens store velbegrunnete hype Piken på toget. Rachel tar det samme toget hver dag. Fra toget ser hun det samme paret spise frokost på verandaen sin. Hun kaller dem Jason og Jess, og de virker så glade. En dag ser hun en annen person i hagen. Kort tid etter er Jess på nyhetene. Hun har forsvunnet. Når Rachel prøver å bidra til etterforskningen, blir hun selv mistenkt. Paula Hawkins har tidligere skrevet rene underholdningsromaner, men hun har nå virkelig fått til å skrive en besettende underholdningsthriller der det er vanskelig å finne ut hvem man kan stole på og der det er herlige twister.

 3 POLITIKRIMFORFATTEREN MED STOR P

Jørn Lier Horst: BlindgangBlindgang

Selv om Jørn Lier Horst nå har forlatt politiet og blitt forfatter på heltid, har han ikke forlatt sin vinnerformel. Horst er politikrimforfatteren med stor P. Hvis det er mulig å skrive spennende krim og samtidig nesten skrive autentisk, så er det Horst som kan gjøre det. På et vis syns jeg det er litt trist at Horst ikke lenger er politimann, for det har gitt ham ekstra kred. Likevel må alle vi Horst-elskere være glade for at han nå kan gi oss enda mer lesestoff. Blindgang er en av Horst beste bøker, og William Wisting blir satt på stadig verre  prøver i forhold til å komme på kant med hele politietaten og gå på tvers av sine lojalitetsbånd.

4 ÅRETS SENSASJON: DEMENSKRIM

Emma Healey: Elizabeth er borteElizabeth er borte

Nå når det «grå gullet» bare blir eldre og eldre, er det kanskje ikke rart at en av årets desiderte kritikkervinnere er en demens-krim. Emma Healey var her på krimfestivalen og sjarmerte alle i senk. Hun har akkurat fylt 30 og topper bestselgerlistene i England. Tom Egeland ga boken 6 i VG og skrev «Jeg elsket hver linje.» Ja, her kan man bare velge å vrake blant kritikerne for eksempel Harald Birkevold i Stavanger Aftenblad: «Dette er en av de mest bemerkelsesverdige krimimalromanene jeg har lest.»

 

 

5 J.K. ROWLING SOM KRIMDRONNING

SilkeormenRobert Galbraith: Silkeormen

Jeg har skrevet om det flere ganger før her på bloggen, men den ukjente Robert Galbraith viste seg altså å være verdens mestselgende forfatter J.K. Rowling. Fjorårets Når gjøken galer introduserte mitt nye favoritt detektivpar; detektiven Cormoran Strike og hans målbevisste unge assistent, Robin Ellacott. Denne gangen skal de finne en forsvunnen forfatter i London som har skrevet en nidbok om forlagsmiljøet. En herlig tradisjonell krim i det moderne London. Et must for alle som liker god, gammeldags krim og som liker å kjenne lukten av London.

 

6 VIRKELIGHETENS HARRY HOLE

Eirik Jensen: På innsidenPå innsiden

På innsiden er ingen krimroman, men for et drama av «virkelighetens Harry Hole»! Det er utrolig spennende og fascinerende å høre om Jensens tenkning rundt politiarbeid. Han har passet på ikke å skrive en forhåndsprosedyre til en eventuell rettssak. Likevel når du leser På innsiden er det vanskelig å tenke seg at han kan være annet enn uskyldig, men både litteraturen og virkeligheten har vist oss at det utenkelige er mulig.

 

 

7 Å DANSE MED DEMONER

EBrennemerketystein Hanssen: Brennemerket

Elli eller Elisabeth Sunee Rathke som er hennes fulle navn er en av norsk krims stiligste og ekstoiske helter – halvt norsk og halv tai. I Brennemerket møter Elli morens gamle demoner og et drapsmysterium i Bangkoks blodhete underverden. Snart skjønner Elli at hun selv er like forbundet med saken som moren. Dette handler om skruppelløs hallikvirksomhet, hvitvasking av penger, korrupsjon og andre misligheter. Jeg er hundre prosent enig med Geir Vestad i Hamar Arbeiderblad: «Brennemerket gir action for alle penga av en forfatter som blir stadig sikrere i sin sak.»

8 MORDENE PÅ SANDHAMN

Farlige forholdViveca Sten: Farlige forhold

Viveca Sten er i ferd med å få et gjennombrudd her i landet. Det er på tide etter at nesten to millioner svensker har kjøpt hennes bøker. Så mange svensker tar ikke feil. Svenske kritikere er enige om at Viveca Sten blir stadig bedre. Du kjenner henne kanskje fra Mordene på Sandhamn på tv. Denne gangen er det jul på den idylliske øya, Sandhamn, som ligger i Stockholms skjærgård. Men idyllen blir brutt av at man finner et lik. Det handler om brutte løfter, farlige hemligheter og skam. Jeg har ennå ikke lest Camilla Läckbergs nye roman, men flere hevder at denne er bedre.

 

9 AMERIKAS SVAR PÅ JO NESBØ

Harlan Coben: Savner degSavner deg

Harlan Coben er den eneste forfatteren som har mottatt alle de tre store krimprisene i USA, både Edgar, Shamus og Anthony Award, og han ble nylig kåret som verdens 4. mest suksessrike spenningsforfatter gjennom tidene – blant annet noen plasser foran Jo Nesbø. Coben skriver både en serie om Myron Bolitar og enkeltstående krim. Her i Norge er vi mange som liker hans enkeltstående krim best. Savner deg viser mesteren Coben. Han skriver gjerne om hemmeligheter og familiebånd, og også Savner deg er på mange måter beslektet med norsk og nordisk krim. Dette er krim fra øverste hylle, og samtidig handler det om relasjoner og drama mellom mennesker.

10 ÅRETS MEST OPPSIKTSVEKKENDE DEBUT

WienerbrorskapetIngar Johnsrud: Wienerbrorskapet

Ingar Johnsrud er feature-journalist i VG, og han dekket blant annet Knutby-saken for avisen. Dette forunderlige sekt-livet har han tatt med seg inn i årets kanskje mest oppsiktsvekkende debut. Wienerbrorskapet er virkelig en sukkertøyboks av en actionroman med en massakre i Oslo, smitte-serumer i fritt svev, action og ikke minst hemmeligheter med aner fra før 2. verdenskrig. En klar favoritt til å bli nominert til Rivertonprisen!

 

Anja Rålm
(F. 1974) Har tidligere jobbet som bokanmelder i VG og Morgenbladet, og har de siste femten årene vært i forlagsbransjen som redaktør og presseansvarlig. Anja leser mye og bredt og liker bøker som hun ikke klarer å legge fra seg, enten det er en roman, en diktsamling, noveller eller en drivende krim. Redaktør i Krimklubben og driver Krimbloggen
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *