Intervju med Jo Nesbø!

Mere blod er en fortelling om ensomhet, om å ha gitt opp, men om å finne noen. Finne en menneskelig kontakt, en varme som bare et annet menneske kan gi deg.

MereBlod-NettHva er bakgrunnen for Mere blod?
– I en annen bok skrev jeg om en forfatter som skrev kultromanene Blod på snø og Blod på snø 2: Mere blod. Etter hvert ble det så mye snakk om disse bøkene at jeg ble nysgjerrig på dem.

Siden bøkene ikke fantes, betydde det at jeg måtte skrive dem.

Mere blod er jo storytelling av høy klasse! Hvordan var det å skrive?
-Mer intenst enn gøy, egentlig. Jeg elsker å skrive, å finne ut hva ideene egentlig handler om, sile ut essensen av et møte eller en hendelse. Vi prøver jo å se en retning, et mønster, en sammenheng i våre liv. Og finner den gjerne, synes vi. Det er det samme litteraturen gjør. Den ordner og redigerer, den frir oss fra det meningsløse, fragmentariske kaos som tilværelsen vår egentlig er.

Hva handler egentlig Mere blod om?
-Rett og slett om å prøve å stikke av. Fra alt. Fra deg selv, ikke minst.

Hvordan føles det å være leiemorder?
-I dette tilfellet; ensomt …

Hvordan fant du på å legge handlingen i en slik roman til Finnmark?
Jeg har bodd ett år i Finnmark, og i tillegg feriert og turnert der, så det er en landsdel jeg finner svært fascinerende. Alt blir liksom forsterket der, akkurat som årstidene, lyset og mørket. Ensomheten er større. Den menneskelig kontakten kan føles nærere. Situasjonen mer prekær, marginene mindre.

Kan du si litt om research denne gang?
-Jeg har i min ungdom hatt mitt møte med en lukket, kristen menighet. Jeg har trukket på dette, men også lest og intervjuet folk som kjenner til læstadianermenighetene.

Du skriver stadig mer om forelskelsens natur?
-Ja, men så er det jo også en deilig galskap, da …

Det ryktes at selveste Macbeth ligger i løypa?
-Det gjør det. En romanversjon lagt til 1970-tallet, korrupte politiledere, dårlig vær og sur fabrikkrøyk. Den skal utgis av mitt britiske forlag i forbindelse med Shakespeare-jubileet, men kommer naturligvis ut på norsk også.

Og Harry Hole er forhåpentligvis ikke parkert for godt?
-Neida, vi er ikke ferdige med Harry riktig ennå.

 

Jo Nesbø intervjuet av Bernt Roald Nilsen

Anja Rålm
(F. 1974) Har tidligere jobbet som bokanmelder i VG og Morgenbladet, og har de siste femten årene vært i forlagsbransjen som redaktør og presseansvarlig. Anja leser mye og bredt og liker bøker som hun ikke klarer å legge fra seg, enten det er en roman, en diktsamling, noveller eller en drivende krim. Redaktør i Krimklubben og driver Krimbloggen
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *