Dyrker dagliglivets uhygge

Det var ensomt. Til tider lurte jeg på om jeg var gal og var den eneste som noen gang kom til å lese det jeg skrev.

Renee Knight - AuthorRenée Knight sluttet i jobben som TV-produsent for over ti år siden fordi hun ikke maktet å balansere det å være god mor for sine barn og det å gjøre yrkeskarriere. Det var da hun begynte å bruke all fritid til å skrive. Først små filmmanus som aldri ble realisert. Så et romanmanus som ble høflig refusert av flere forlag. Skulle hun kaste inn håndkledet?

Skrev om virkelig person
Ideen til Avslørt kom da Renée Knight hadde sendt inn romanen som ble refusert. Den inneholdt passasjer om et vennskap fra da hun var 15 år gammel. Nå bodde personen i USA, og hun innså plutselig at venninnen var lett å kjenne igjen hvis boken ble lansert. Romanen ble aldri noe av, men Renée Knight spant videre på ideen om en hemmelighet som plutselig ser dagens lys.

Samtidig forsto hun at gleden ved å skrive var det absolutt viktigste, ikke forventningene om rikdom og berømmelse. Og det var da det løsnet.

Ødeleggende hemmeligheter
– Jeg blir svimmel av all viraken, sier den ungdommelige 55-åringen. For virak har det blitt. Før boken kom ut, var den solgt til 25 land i tillegg til avtale om filmatisering, der hun selv skal skrive manus. Hun har bena på jorda, vel vitende om at hun har truffet blink med sin debutbok. I England kalles sjangeren domestic noir, karakterisert ved en kvinnelig hovedperson som har et tilsynelatende vellykket liv på hjemmebane, inntil en grusom hemmelighet sakte, men sikkert, river livet til hovedpersonen i stykker.

Følelsen av mørket
Avslørt har blitt sammenliknet med megasuksessen Flink pike av Gillian Flynn, som solgte åtte millioner eksemplarer og er blitt filmatisert med Rosamund Pike og Ben Affleck i hovedrollene. Renée Knight hadde selv ikke lest den før hun gikk i gang med skrivingen. Begge forfatterne har uttalt at de er opptatt av den mørke siden av livet, som ofte ligger like under overflatens såkalte ”vellykkethet”. Renée Knight forteller at hun hadde en trygg barndom, men elsket å sitte oppe og se på skumle nattfilmer allerede da hun var 8-9 år. Det har hun fortsatt med i sitt voksne liv, følelsen av mørket er en viktig del av tilværelsen hennes.

Jegeren og hans bytte
Hun har allerede høstet mengder av ros for plotet i Avslørt. Handlingen skifter hele tiden mellom Catherine og Stephens opplevelse av hva den skjulte hemmeligheten dreier seg om, og hva den kan føre til hvis den ser dagens lys. Stephen forteller i første persons form, og Catherine følges i tredje person.

Valget var til slutt opplagt. Stephen er den truende jegeren, Catherine er byttet han er ute etter å fange, for så å pulverisere fullstendig.

Ny uhygge på gang
På spørsmålet om neste roman er Renée Knight forsiktig, litt redd for å si for mye. Romanen skal handle om lojalitet og vrangforestillinger, med bakgrunn i to karakterer og deres vennskap. Eller kanskje vi heller burde si uvennskap. Leseren tas igjen med inn i dagliglivets mørkeste rom.

Av Bernt Roald Nilsen

Anja Rålm
(F. 1974) Har tidligere jobbet som bokanmelder i VG og Morgenbladet, og har de siste femten årene vært i forlagsbransjen som redaktør og presseansvarlig. Anja leser mye og bredt og liker bøker som hun ikke klarer å legge fra seg, enten det er en roman, en diktsamling, noveller eller en drivende krim. Redaktør i Krimklubben og driver Krimbloggen
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *