Bedrag og selvbedrag fra Nesbø

Krimbloggen gratulerer Jo Nesbø med den største krimprisen på Island! I den forbindelse drar vi fram intervjuet vi har gjort med Nesbø der han forteller han om Blod på snø-prosjektet.

Hvordan fikk du ideen til Blod på snø?
I en annen bok skrev jeg om en forfatter som skrev kultromanene Blod på snø og Blod på snø 2: Mere blod. Etter hvert ble det så mye snakk om disse bøkene at jeg ble nysgjerrig på dem. Siden de ikke fantes, betydde det at jeg måtte skrive dem.

Hva er tema i Blod på snø?
Boken handler om en dyslektisk leiemorder i 70-talls Oslo, der han jobber for den ene av byens narkobaroner. Han er en enkel mann, det er i hvert fall slik han ser seg selv. Ensom og sjenert, og i tillegg har han altfor lett for å forelske seg.

JoNesbo-POg mye drap og kjærlighet – som alltid i dine bøker?
Ja, det er vel enda tydeligere her enn før. Blod på snøbøkene kan til en viss grad kalles kjærlighetsromaner. Rettere sagt forelskelsesromaner, siden det egentlig er dette bøkene handler om.

Forelskelsens natur. Bedrag og selvbedrag. Overlevelse og selvdestruktivitet.

Hvordan var det å skrive med hovedpersonens stemme?
Det er interessant å skrive når du kan la hovedpersonens virkelighetsoppfatning tolke det som skjer, og farge språket, humoren og tankene rundt de moralske dilemmaene. Da kan du også vise hovedpersonens sosiale dødvinkler via hans refleksjoner. Er mannen virkelig blind, eller lukker han bare øynene?

Hvordan er det mulig å like en leiemorder?
Å fortelle i 1. person er et veldig sterkt virkemiddel for å få leseren til å forstå, og dermed sympatisere med vedkommende. Hvis vi på side én velger å heie på noen, skal det mye til for at vi ombestemmer oss. Olav er i tillegg ganske lett å synes synd på, derfra er jo veien kort til å like til tross for det bisarre yrket han har. Han er dessuten en person som viser omsorg.

Hva med research i forbindelse med Blod på snø?
Jeg bruker mye egen erfaring slik jeg husker det, men lager i tillegg litt annerledes Oslo, litt New York på 70-tallet, inspirert av filmer og romaner, som for eksempel Jim Carrolls Basketball Diaries.

Det kommer mer Blod på snø etter hvert?
Ja, Blod på snø 2: Mere blod kommer til høsten. Og neste år kommer så boka der de to Blodbøkene dukker opp, da som to fiktive bøker som er skrevet av Tom Johansen i boka Kidnappingen av Tom Johansen.

Det har vært mye snakk om filmatisering?
Warner Brothers har kjøpt rettighetene, og Leonardo Di Caprios selskap er inne her som produsent. Foreløpig plan er at Daniel Spinoza skal produsere, men dette kan bli alt fra Hollywood til ingenting. Film er aldri realitet før de begynner å skyte, så jeg holder ikke akkurat pusten. Jeg anbefaler ingen andre å gjøre det heller.

Andre aktuelle prosjekter fremover?
Etter de tre Blodbøkene har jeg sagt ja til å skrive en romanversjon av Macbeth for mitt engelske forlag i forbindelse med det forestående Shakespeare-jubileet.

Savner du Harry?
Tja, det er som med en litt intens venn. Greit å ha fri fra ham, men også greit å vite at han er der.

 

Jo Nesbø er intervjuet av Bernt Roald Nilsen.

Foto Nesbø: Aschehoug forlag

Anja Rålm
(F. 1974) Har tidligere jobbet som bokanmelder i VG og Morgenbladet, og har de siste femten årene vært i forlagsbransjen som redaktør og presseansvarlig. Anja leser mye og bredt og liker bøker som hun ikke klarer å legge fra seg, enten det er en roman, en diktsamling, noveller eller en drivende krim. Redaktør i Krimklubben og driver Krimbloggen