Making a Murderer: Den beste True Crime-historien?

Steven Avery, netflixI disse dager kan du nærmest høre en summing fra både sosiale medier og nyhetskanaler med ordene making og murderer. 18 desember i fjor slapp Netflix dokumentarserien Making a Murderer, og nå snakkes det knapt om noe annet. På drøye to uker har altså en lang og grundig ti timers dokumentar om Steven Avery nådd nye høyder av seere verden over. Og det er jammen ikke rart.

Krimbloggen har sett litt over halvparten av serien, og er dypt, dypt berørt.

Det er vel knapt noen som kan se på dette uten å la seg rive med.

Det handler om den lille mann mot det store (korrupte?) samfunnet. Bare så mye mer nyansert. Den lille mannen, Steven Avery er en typisk white trash siggrøykende bilopphøgger av en redneck uten særlig med ressurser hverken personlig eller økonomisk. Han er ingen spesielt trivelig kar, og er sammen med familien sin uglesett i den lille byen. Han kaster en katt på bålet, han gjør noen innbrudd i fylla. Krangler med kusinen. Men hun er gift med den lokale sheriffen.

Kort fortalt uten å avsløre for mye for de av dere som ikke har sett på Making a Murderer ennå: Steven Avery blir arrestert for en overfallsvoldtekt i 1985. Hele veien hevder han sin uskyld, han har alibi for tidspunktet og det finnes en serievoldektsmann i området. Men politiet «beviser» Steven Averys skyld og han sitter inne i 18 år. Etter gjentatte forsøk på å få saken opp, blir det etter 18 år funnet DNA i bevismaterialet som renvasker og frikjenner Avery. Det kunne endt her, men utrolig nok er det her det begynner. Han saksøker Wisconsin fylke og hele politietaten er i deep shit. Tre uker før erstatningssaken skal behandles skjer det utrolige.

Steven Avery blir arrestert for drap, kidnapping voldtekt og likskjending. Theresa Halbach – en fotograf er forsvunnet, og bilen, beinrester og diverse bevis blir funne på Averys eiendom.

Er det mulig? Er han en kaldblodig morder likevel? Steven Avery står hardnakket på sin uskyld også i denne saken. Nå skal jeg ikke avsløre mer av handlingen, men bare anbefale alle å SE denne serien.

Den berører noe i oss mennesker som er helt grunnleggende nødvendig for at vi skal fungere. Rettferdighetssansen vår, at de ressurssvake beskyttes av systemet og at rettssystemet vårt virker.

At prinsippene vi bygger samfunnet vårt på ikke er korrupte, fordreide eller maktdominerte.

Med en særdeles god dramaturgi og et imponerende stykke håndverk forteller dokumentarfilmskaperne Demos og Riccardi historien om Steven Avery og familien hans. Og det er hjerteskjærende. Det er sant. Og det er så opprørende. Alt vi ser bryter med vår forestilling om rettsprinsipper og medmenneskelighet. Eller gjør det?
Er han skyldig? La oss inderlig håpe det. Hvis ikke, må retts- og justissystem bygges på nytt. Helt fra grunnen av.

(Bilder er skjermdumper fra Netflix)

Anja Rålm
(F. 1974) Har tidligere jobbet som bokanmelder i VG og Morgenbladet, og har de siste femten årene vært i forlagsbransjen som redaktør og presseansvarlig. Anja leser mye og bredt og liker bøker som hun ikke klarer å legge fra seg, enten det er en roman, en diktsamling, noveller eller en drivende krim. Redaktør i Krimklubben og driver Krimbloggen
1 kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *