Våre sårbare ungdommer

Tenårene er en kritisk tid. En fascinerende tid. En sårbar tid. I min nye spenningsroman En femte årstid skriver jeg om fire ungdommer som står midt i brytningene.

LowResRgb_Portrett_Torkil_DamhaugSom lege og psykiater har jeg arbeidet mye med ungdom. Jeg har barn som har vært igjennom tenårene, og barn som er midt i dem. Og jeg husker selv fortsatt forbausende godt hvordan det var. Denne blandingen av å kjenne seg sterk, og samtidig mer sårbar enn noen andre. Motet som gjør at du kaster deg ut i ting uten å ane hvor utsatt du er.

Behov for løsrivelse og behov for trygghet som trekker i motsatte retninger.

På 70-tallet ble mitt hjemsted Lørenskog regnet som et tøft sted å vokse opp. Og som mange andre tenåringer gjorde jeg valg uten å veie for og imot. Mye gikk galt. Jeg fikk nye sjanser. Alle gjorde ikke det. Når jeg treffer venner fra den tiden, snakker vi innimellom om felles bekjente det gikk galt med. Det er mange av dem. Overdoser eller langsom rus-død, ulykker eller selvmord, voldsofre eller overgripere.

Torkil Damhaug: En femte årstidHva fører noen utfor stupet?
Hva var det som gjorde at noen av oss kom seg igjennom denne kritiske tiden – at vi fikk med oss alle muligheter til å leve et godt voksenliv – mens andre ikke gjorde det? Familieforhold, vennegjeng, biologi, tilfeldigheter. Hva var resultat av valg, og hva ble bestemt av krefter vi ikke rådde over? Det finnes noen svar, men vi kommer aldri helt til bunns når vi stiller spørsmål som dette. Og skjønlitteraturen gir unike muligheter til å sirkle inn spørsmålene på stadig nye måter.

Vi lever i en kultur der ungdommer får et stort rom til å foreta egne valg. Vi ønsker at det skal være slik for at de skal lære seg å beherske et liv der individualiteten, den enkeltes muligheter og ansvar står i sentrum. Prisen er at ungdom i høy grad utsettes for krefter de ikke har forutsetning for å forstå.

Å gå inn i en femtenårings liv
Tanker som dette var utgangspunktet for å skrive En femte årstid. I romanen følger vi fire ungdommer, jeg-fortelleren Ann, de jevnaldrende Nicolai og Helene, og den tre år eldre Victor, som på ulike måter trekker de andre med i sitt spill. Ungdommene prøver ut holdninger, kjæresteforhold og stoff, og går over noen grenser.

Noe de ikke burde gjort var å stenge en klassekamerat inne i kjelleren på en nedlagt fabrikk. Det utløser mørke krefter som de knapt ante fantes.

Det første jeg skrev var den 15 år gamle Anns beretning, i første person. En krevende øvelse for en mann på 57. For det var ikke nok å betrakte ungdommens liv med den voksnes blikk og distanserte ettertanke. Jeg måtte gå inn i det – så langt som mulig se verden med femtenåringens øyne.

Og noe av det mest spennende ved å skrive en fortelling, er å leve seg inn i livet til en person som er svært ulik deg selv. Finne berøringspunktene, utvikle et språk som åpner for innlevelse og fantasi. Det er selvsagt noe annet å være ungdom i dag enn for førti år siden. Men forskjellene er i stor grad knyttet til tanker, uttrykksformer og koder, og ny teknologi. Sosiale medier åpner rom der voksne ikke får komme inn. I disse utvikles nye former for deling og fellesskap, og for mobbing og utestengelse. De underliggende temaene i ungdommenes liv er imidlertid de samme som før, knyttet til biologi, følelser og behov.

En femte årstid er en fortelling om brytninger, og om sterke og farlige krefter. Ungdommene møter hensynsløshet og ubegripelig ondskap, men også omsorg som ikke kjenner noen grense.

Som i den virkelige verden går det galt med noen, mens andre får flere sjanser.

 

Torkil Damhaug deltar på KRIMFESTIVALEN 2016. 

Anja Rålm
(F. 1974) Har tidligere jobbet som bokanmelder i VG og Morgenbladet, og har de siste femten årene vært i forlagsbransjen som redaktør og presseansvarlig. Anja leser mye og bredt og liker bøker som hun ikke klarer å legge fra seg, enten det er en roman, en diktsamling, noveller eller en drivende krim. Redaktør i Krimklubben og driver Krimbloggen
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *