Årets beste påskekrim?

Anmelderne er enige: Torkil Damhaug har skrevet en mesterlig og nervepirrende spenningsbok. En femte årstid er ikke bare en spennende thriller, men også en ypperlig psykologisk roman.

I tillegg til å være en av Norges absolutt ypperste spenningsforfattere er Torkil Damhaug lege og psykiater. I 2011 fikk han Rivertonprisen for beste norske krimroman med Ildmannen, men jeg syns at årets roman En femte årstid er enda bedre. Damhaug er i en egen klasse i norsk krim nettopp fordi han i tillegg til å skape en ekstremt spennende historie kan bruke hele sin psykologiske innsikt til å beskrive sine personer og dermed på et vis sprenger krimsjangeren. Flere jeg har snakket med, syns også at han denne gangen minner om Lars Kepler i fortellerstil og spenningsnivå. Du skal være en usedvanlig slapp leser, hvis du ikke bare MÅ lese videre.

Rotløs ungdomEn femte årstid
For oss som har ungdom i huset, er handlingen i En femte årstid særdeles skremmende. Neida, jeg skal ikke røpe mye av handlingen her, bare litt av starten: Ann, Victor, Helene, Nicolai er fire ungdommer som henger sammen. De prøver ut ting, og alt er ikke like smart. Noe de ikke burde gjort, var å stenge en klassekamerat inne i kjelleren på den nedlagte fabrikken nede ved elva, der det en gang skjedde en grusom ulykke. For kort tid senere er to av de fire ungdommene funnet døde, og den tredje er forsvunnet.

Vi følger ungdommer som blir drevet mot det fatale av krefter de ikke forstår, og vi møter en far som er politimann og som vil gjøre alt for å finne sin datter.

Flere fortellerperspektiv
Torkil Damhaug lar historien bli fortalt av flere forskjellige personer. Selvsagt følger vi den desperate farens jakt, men vi får også flere av ungdommenes historie direkte fortalt fra deres perspektiv. Det er drøyt å si så tidlig på året, men jeg tviler på at det kommer ut noen bedre norske krimromaner i år. En femte årstid er i alle fall det beste tipset som din påskekrim!

Elleville anmeldere
Det er kun tre aviser som har rukket å anmelde boken, men alle tre anmelderne er ekstremt begeistret:

«Spennende, smart og spenstig skrevet! (…) På mange måter har Damhaugs bøker vel så mye til felles med tradisjonell, psykologisk romankunst som med mye av dagens intrigedrevne krimlitteratur. Og det er ment som en kompliment!» Sindre Hovdenakk, VG (6)6 er terning

«Den femte årstid er en ypperlig eksistensiell thriller, et nervepirrende drama på høyde med de beste av norsk og internasjonal krim.» Ola Hegdal, Dagens Næringsliv

«en mesterlig konstruert studie av et ungdomsmiljø i den mest livsfarlige følsomme tida, da alt kan skje.» Fredrik Wandrup, Dagbladet (5)

Av Knut Gørvell

Anja Rålm
(F. 1974) Har tidligere jobbet som bokanmelder i VG og Morgenbladet, og har de siste femten årene vært i forlagsbransjen som redaktør og presseansvarlig. Anja leser mye og bredt og liker bøker som hun ikke klarer å legge fra seg, enten det er en roman, en diktsamling, noveller eller en drivende krim. Redaktør i Krimklubben og driver Krimbloggen
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *