– Jeg har et unikt innblikk

Det er ti år siden den velkledde advokaten Jens Lapidus debuterte med Snabba Cash, en knallhard og realistisk fortelling fra Stockholms underverden. Det hele startet med et utbrudd i en rettssak, forteller Lapidus når han forteller om sin femte bok, Sthlm Delete.

Jens Lapidus er intervjuet av Asbjørn Slettemark for Krimklubben

JensLapidus2@Anna-Lena AhlstromHusker du hva som gjorde at du begynte på din første historie?
– Alt startet mens jeg jobbet i retten. Vi hadde en rettssak om et ran. Dommeren spurte de tre unge tiltalte på den siste dagen av rettssaken: «Hvor ser dere dere selv om fem år? Hva gjør dere om fem år? Hvem er dere?» Hun ville gi dem sjansen til å si at de ville endre livene sine, få utdannelse, jobbe, bli borgere. I stedet ble de ekstremt opprørt og begynte å rope: «Du forstår ingen jævla ting. Dette er måten vi lever på, dette er normalt for oss.» Da jeg kom hjem den kvelden skrudde jeg på datamaskinen og skrev de første fiksjonsordene i mitt liv. Stykket jeg skrev beskrev et ran, men ikke fra perspektivet til politiet eller ofreene. Jeg skrev det sett gjennom øynene til den kriminelle. For jeg så for meg at dersom vi har individer i vårt samfunn som tenker at å begå kriminelle handlinger er «normalt», er en «måte å leve på», da er det fascinerende å beskrive krim fra deres synspunkt, ikke sett fra utsiden.

Hva synes du selv er den største forskjellen mellom Stockholm Noir-trilogien og Emelie og Teddy?
– Det er nok bare Emelie og Teddy. I motsetning til hovedpersonene i Stockholm Noir-trilogien er ingen av dem yrkeskriminelle. Det fører til at de tenker annerledes og språket blir noe roligere. Så har jeg også gjort Teddy & Emilie-bøkene mer intrigestyrte, det vil si at parallelt med en enorm fremdriftskraft er det også en gåte som må løses, en whodunnit. Slik sett har jeg en mer tradisjonell skandinavisk krim-tilnærming.

Hvor mye inspirasjon henter du fra ditt daglige virke som forsvarsadvokat?
– Mye, men jeg blander og forandrer så det ikke blir gjenkjennbart. Men det kan jeg si: jeg kunne aldri skrevet disse bøkene om jeg ikke hadde det unike innblikket jeg har.

Hvordan har Stockholms underverden forandret seg siden du begynte å skrive om byen i Snabba Cash i 2006?
– Da jeg skrev Snabba Cash var det mange som ikke visste at vi hadde organiserte kriminelle ligaer og gjenger i Sverige. For visse ble Snabba Cash en øyeåpner, for eksempel endret politiet arbeidsmetoden i Nova-prosjektet etter å ha lest boken. I dag vet de fleste i Sverige at vi har mafialignende gjenger, og underverden har også gått videre mot mer og mer sofistikert økonomisk kriminalitet og internettbedrageri. ID-tyveri er for eksempel noe som vokser snøskredaktig.

Hvilke av dine karakterer ville du dratt på byen med for middag og en fest?
– Josephine i Sthlm Delete om jeg ville ha party.

Er det noen av dine karakterer du absolutt ikke ville dratt på krogen med?
– Med Dejan skulle jeg nok kjenne en viss uro for at han skulle miste kontrollen, bli aggressiv og begynne å slåss.

Vi begynner å bli godt kjent med Emelie og Teddy nå, hvor langt har du planer om å dra den serien?
– Jeg skriver på bok nummer tre. Om det stopper med en trilogi eller ikke, det kan jeg ikke svare på.

 

Anja Rålm
(F. 1974) Har tidligere jobbet som bokanmelder i VG og Morgenbladet, og har de siste femten årene vært i forlagsbransjen som redaktør og presseansvarlig. Anja leser mye og bredt og liker bøker som hun ikke klarer å legge fra seg, enten det er en roman, en diktsamling, noveller eller en drivende krim. Redaktør i Krimklubben og driver Krimbloggen
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *