Ja til flere billioner!

Har du ikke sett Billions? Gjør det. Om du liker krim, er dette en finansthriller som fengsler deg fra første øyekast. Den fengslet i alle fall Krimbloggen.

Det skal litt til å få meg interessert i aksjefond og usannsynlig rike mennesker. Det har ikke så mye med meg å gjøre, jeg har lite å relatere det til. Men serien Billions traff en nerve ved første øyekast. Så vellaget og så spennende!

Det er utpressing og sex-skandaler, det er dobbeltmoralisme og sinnssyk pengebruk, og det er personkarakterer som både er nyanserte og intelligente.

Damian Lewis as Bobby "Axe" Axelrod and Paul Giamatti as Chuck Rhoades in Billions (Season 1, Episode 1). - Photo: JoJo Whilden/SHOWTIME - Photo ID: Billions_101_5107.R
Damian Lewis as Bobby «Axe» Axelrod and Paul Giamatti as Chuck Rhoades in Billions (Season 1, Episode 1). – Photo: JoJo Whilden/SHOWTIME – Photo ID: Billions_101_5107.R

Hovedhandlingen fra New Yorks makt og finanselite dreier seg rundt hovedmotstanderne Bobby «Axe» Axelrod og Chuck Rhodes. Axe er hedgefond-konge og multi-mange millionær, og har slått seg opp fra ingenting. Chuck er statsadvokaten som har en beinhard rettferdighetssans og en konkurranseinstinkt av en annen verden. Midt i mellom dem står kona til Chuck, Wendy. Hun er Axe næreste betrodde på jobben, ansatt som psykolog for får deg til å tjene flest mulig penger uten redsel eller moral. Hun er kona til Chuck og hans BDSM herskerinne. For Chuck viser seg å ha en mørk side, en selvdestruktiv kraft som hele veien truer med å ødelegge saken han anlegger mot finansmannen Axe.

Mens Axe fremstår i starten som rikingen med samvittighet, han som har gitt uante mengder med pengedonasjoner til de trengende. Så kommer historien hans mer og mer fram – han er fattiggutten som gjorde noen smarte investeringer, problemet er at han gjorde dette mens kollegene ble drept under terroren 11. september. Han er skruppelløs, han har tjent sin rikdom på innsidetips og lav moral. Statsadvokat Chuck anlegger sak, men det skal ikke bli så enkelt å felle Axe som han håper.

Denne saken fører til en intens kamp mellom Axe og Chuck, der Wendy forfekter sin taushetsplikt  ovenfor begge, fanget i midten av det hele. Dette er så velspilt, dratt ned på et så menneskelig karakterplan at jeg ble virkelig imponert.

Ikke bare skildres et abnormt konkurranseinstinkt på begge sider, men sårbarhet, redsel, begjær, selvdestruktivitet og ikke minst et spill om makt og ære.

Skal du se en velspilt Tv-serie – så se denne!

Anja Rålm
(F. 1974) Har tidligere jobbet som bokanmelder i VG og Morgenbladet, og har de siste femten årene vært i forlagsbransjen som redaktør og presseansvarlig. Anja leser mye og bredt og liker bøker som hun ikke klarer å legge fra seg, enten det er en roman, en diktsamling, noveller eller en drivende krim. Redaktør i Krimklubben og driver Krimbloggen
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *