Er Wilbur Smith verdens beste?

Stephen King hevder at han er «verdens beste historiske romanforfatter». Wilbur Smith har i over femti år gledet lesere verden over med sine eventyrlige historier. Nå er han aktuell med Den gylne løve.

lowresrgb_portrett_wilbur_smithWilbur Smith lever i sitt fjerde ekteskap, er 83 år og etter å ha skrevet 38 romaner på litt over 50 år, er han fortsatt opptatt av å gjøre det han elsker mest her i verden: skrive eventyrlige romaner. Han formulerte det slik i VG: «Jeg er en ung mann på 83 år, og jeg håper å skrive i 10-15 år til.»

120 millioner solgte bøker
Smith er en av verdens mest leste forfattere, med over 120 millioner solgte bøker. Han vokste opp på en ranch i Nord-Rhodesia som i dag heter Zambia. I intervjuet i VG helg fortalte han også om barndommen: «Jeg vokste opp på en kvegfarm i Rhodesia, faren min var rancher. Alle mine barndomsvenner var svarte gutter og jenter. Jeg var den eneste hvite gutten i mange mils omkrets. Det var en lykkelig og ukomplisert barndom.»

Laksefisker i Norge
Smith er en pasjonert fisker, og han er to ganger i året på laksefiske i Norge, oftest i Namsen: «Jeg trives veldig godt i Namsen, men har også vært i en rekke andre norske elver. Den største laksen jeg har fått i Namsen er 14 kilo. Men selvsagt: Min kone tok da en på 16 kilo! Jeg har fått gode norske venner på fisketurene. Hvem de er, ønsker jeg ikke å si, men de er på besøk hos oss i London også. Jeg har fisket laks i Canada, Russland og Island også, men Norge er best.»

Savanner, ørken, jakt og drama
Handlingen i Wilbur Smiths bøker foregår hovedsaklig på det afrikanske kontinentet og på havene rundt den sørlige halvdel.

Mye av det Smith skriver om, er selvopplevd. Faren, som Smith forgudet, mente at lesning var bortkastet tid. Det var vondt for Wilbur Smith, som var som besatt av bøker.

Men faren fikk i alle fall lært ham opp til jakt og fiske. Kanskje ville faren hans likt bøkene, for her er det masse natDen gylne løveur – savanner, ørken, hav og ikke minst jakt og drama.

«Verdens beste historiske romanforfatter»
Wilbur Smith er ikke bare elsket av store leserskarer, men han får også strålende kritikker. Både Stephen King og Daily Express har kalt ham «Verdens beste historiske romanforfatter», mens Daily Mirror har skrevet om ham: «Ingen forteller eventyrlige romancer som Smith”.

Den gylne løve – «god gammel årgang»
Wilbur Smith har skrevet flere forskjelige serier, og den av de mest populære er om Courtney. Det er en slektskrønike fra Afrika. Høstens roman, Den gylne løve, er den fjortende i serien, og den har fått strålende mottakelse. The Sun skrev for eksempel: «Smith tar deg med på en eventyrlig og uforglemmelig reise.». Selv om dette er en del av en serie, er bøkene skrevet slik at du også kan lese dem uavhengig av hverandre. Den gylne løve handler om Hal Courtney, hvis far ble henrettet for mange år siden. Vi er på kysten av Øst-Afika i 1670. Hal Courtney er kaptein på sitt eget skip, og venter sitt første barn med den fryktløse krigeren Judith Naset. Men skjebnen har ikke sluppet sitt grep om ham, for under et opphold i Zanzibar blir Judith kidnappet. Selvsagt tar Hal opp jakten. Den bringer ham gjennom ørken og savanner og til slavemarkeder og farlige farvann.

Den gylne løve er er kort sagt slik Daily Mail beskriver den: «God gammel årgang.»

Av Knut Gørvell

Anja Rålm
(F. 1974) Har tidligere jobbet som bokanmelder i VG og Morgenbladet, og har de siste femten årene vært i forlagsbransjen som redaktør og presseansvarlig. Anja leser mye og bredt og liker bøker som hun ikke klarer å legge fra seg, enten det er en roman, en diktsamling, noveller eller en drivende krim. Redaktør i Krimklubben og driver Krimbloggen
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *