Å følge iskalde spor

glemtLille vakre Island. Landet som er så goldt og flott. Det er litt av en ramme den svært prisbelønte krimforfatteren Arnaldur Indriđason har for sine intenst spennende krimbøker.

De små forholdene, folket som stammer fra utvandrede nordmenn, det vakre landskapet og ikke minst hvordan det lille samfunnet får dype og uutslettelige spor når noe vondt skjer. Kanskje kjenner vi nordmenn oss igjen i Indriđasons bøker, kanskje er det nettopp det mørke og litt melankolske som han så sterkt skildrer, som gjør at vi gang på gang fascineres av bøkene hans.

Og ikke minst det at han skriver så usedvanlig godt.

I Glemt befinner vi oss i 1979 og møter den unge Erlendur Sveinsson. To mysterier vevevs sammen, et i «nåtid» og et historisk, – en uløst forsvinningssak 25 år tidligere.
En ung kvinne kommer over et lik i et avsidesliggende, mineralrikt tjern utenfor Reykjavik. Sporene leder den unge og nyskilte Erlendur Sveinsson til den amerikanske marinebasen i Keflavik. Men amerikanerne på basen er lite samarbeidsvillige overfor det islandske politiet. Parallelt etterforsker Erlendur en gammel og uløst forsvinningssak som knyttes til marinebasen. En ung skolepike som sist ble sett på skoleveien som gikk forbi marineområdets brakkeområdet fra krigen Kamp Knox. Med den kalde krigen som bakteppe er det bare å la seg fange av det røffe livet på golde Island.

Av Anja Rålm

Anja Rålm
(F. 1974) Har tidligere jobbet som bokanmelder i VG og Morgenbladet, og har de siste femten årene vært i forlagsbransjen som redaktør og presseansvarlig. Anja leser mye og bredt og liker bøker som hun ikke klarer å legge fra seg, enten det er en roman, en diktsamling, noveller eller en drivende krim. Redaktør i Krimklubben og driver Krimbloggen
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *