Norske krimstjerner til Krimfestivalen!

Krimfestivalen fra 9. til 11. mars 2017 vil  igjen presentere kremen av norske krimforfattere. I dag kan vi avsløre et dusin av de norske toppnavnene, som for eksempel Tom Egeland, Gunnar Staalesen, Unni Lindell og Anne Holt.

De siste årene har vært en gullalder for norsk og nordisk krim. Krimfestivalen ønsker å utforske dette fenomenet og sette nordisk krim inn i et internasjonalt perspektiv.  Krimfestivalen 2017 er den sjette i rekken. På festivalen er det over 50 arrangementer og rundt 60 krimforfattere. Flertallet av dem er norske. Hver uke offentliggjør vi navn på forfattere som er bekreftet til festivalen

Vi har gleden av å presentere 12 norske krimforfattere som er klare for Krimfestivalen: Tom Egeland, Anne Holt, Gunnar Staalesen, Unni Lindell, Eystein Hanssen, Hanne Kristin Rohde, Hans Olav Lahlum, Jørgen Jæger, Chris Tvedt, Jan Mehlum, Torkil Damhaug og Knut Faldbakken. Her er litt om dette stjernelaget:

Torkil Damhaug. Foto_Foto Agnete Brun

Torkil Damhaug (f. 1958) debuterte med Flykt, måne i 1996 og har senere gitt ut en rekke romaner. Damhaug studerte medisin i Oslo og har jobbet som lege i Lofoten. Han har senere spesialisert seg innenfor psykiatri, og jobbet ved flere psykiatriske institusjoner. I 2011 vant han Riverton-prisen for Ildmannen.

Tom Egeland. Foto_Raymond Mosken

Tom Egeland (f. 1959) er forfatter, president i Rivertonklubben, styremedlem i Den norske Forfatterforening og bokanmelder i VG. Han debuterte i 1988, har utgitt 17 bøker og skrevet for film og TV. Bøkene hans er oversatt til 24 språk og har solgt 1,5 millioner eksemplarer. Han fikk Rivertonprisen (2009) for Lucifers evangelium.

Knut Faldbakken. Foto: Dag W. Grundseth

Knut Faldbakken studerte psykologi ved Universitetet i Oslo, men forlot studiene og ble isteden journalist, og senere forfatter. Hans gjennombrudd kom med Sin mors hus i 1969. I perioden 1975-1980 var Faldbakken redaktør av det litterære tidsskriftet Vinduet, og han har senere arbeidet som litteraturkritiker i ulike aviser. Faldbakkens bøker er blitt oversatt til 18 språk, og nærmere 2 millioner er solgt i inn- og utland. Flere av dem er også filmatisert. Knut Faldbakken bor på Hamar.

Eystein Hanssen

Eystein Hanssen (f. 1965) deler tiden sin mellom forfatterskap, filmprosjekter og PR-arbeid. Han debuterte skjønnlitterært med De ingen savner (2010), første kriminalroman med politietterforskeren Elli Rathke i hovedrollen. Hanssen har også gitt ut Giftstrøm (2011), Triangel (2012), Åtseldyr (2013) og Brennemerket (2015).

Anne Holt. Foto_JO MICHAEL

Anne Holt er forfatter, advokat og tidligere politiker. Hun debuterte med Blind gudinne i 1993. Holt fikk Rivertonprisen i 1994 for Salige er de som tørster og Bokhandlerprisen i 1995 for Demonens død. To av bøkene hennes er filmatisert, Blind gudinne og Salige er de som tørster.

jaeger_foto_werner_juvik

Jørgen Jæger (f. 1946) er bosatt i Bergen, og er kjent for sine kriminalromaner om lensmannen Ole Vik. Jørgen Jægers endelige gjennombrudd kom i 2012 med kriminalroman Stemmen, hans sjette utgivelse. Han har vært nominert til Bokhandlerprisen to ganger, første gang i 2012 for Stemmen og andre gang i 2015 for Monster.

Lindell_Foto:Jørn-Grønlund

Unni Lindell er en av Norges mestselgende forfattere. Kriminalromanene om Cato Isaksen og Marian Dahle er oversatt til en rekke språk og er solgt i nærmere 4 millioner eksemplarer bare i Norge. Jeg vet hvor du bor (2016) er den første romanen der Marian Dahle er hovedperson. Lindell har også skrevet dikt, noveller og bøker for barn og ungdom. Lindell har fått flere høythengende priser for sitt forfatterskap, og bøkene hennes er oversatt til en rekke språk.

jan_mehlum_foto_gyldendal

Sosiolog og krimforfatter Jan Mehlum debuterte i 1996 med den første historien om den litt slitne advokaten Svend Foyn. Totalt har det blitt 14 bøker med Foyn som fortellerstemme og en individuell thriller. Bøkene er oversatt til svensk, nederlandsk og tysk.

Hanne Kristin Rohde. Foto_Trond Heggelund_nettcoach.no

Hanne Kristin Rohde er utdannet jurist og har vært leder av Seksjon for volds- og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt. Nå jobber hun som forfatter og foredragsholder. I 2011 ga hun ut barneboka Kråka som hadde høydeskrekkMørke hjerter var hennes første kriminalroman for voksne, og den var blant de mest solgte norske krimbøkene i 2014. Oppfølgeren, Bare et barn, kom i 2015 og ble også en bestselger. Rohde er aktuell med siste bok i serien med juristen Wilma Lind i hovedrollen. Den heter  Gudmoren.

Staalesen-Gunnar_Foto-Helge-Skodvin

Gunnar Staalesen er født 1947 i Bergen, der han fortsatt bor. Kun 22 år gammel utga Gunnar Staalesen sin første roman, Uskyldstider, i 1969. Forfatterskapet omfatter både romaner, skuespill og barnebøker, men det er først og fremst som krimforfatter Gunnar Staalesens navn er kjent. Bøkene om privatdetektiven Varg Veum er utgitt i 18 land, og flere av bøkene er filmatisert for kino og TV.

chris_tvedt

Chris Tvedt (f. 1954) har i mange år jobbet som advokat, men er nå forfatter på heltid. Han har skrevet flere bøker med advokathelten Mikael Brenne som gjennomgangsfigur, og i 2010 fikk han Rivertonprisen for Dødens sirkel. I 2012 utga han Av jord er du kommet, med kriposetterforsker Edvard Matre i hovedrollen. Den tredje boken om Matre, Djevelens barn, kom høsten 2014. Han høstet strålende kritikker for Den som forvolder en annens død.

Følg med på Krimfestivalens nettside og på Krimfestivalens facebook-side der flere av festivalens forfattere bli avslørt i ukene fremover.

Av Knut Gørvell

Anja Rålm
(F. 1974) Har tidligere jobbet som bokanmelder i VG og Morgenbladet, og har de siste femten årene vært i forlagsbransjen som redaktør og presseansvarlig. Anja leser mye og bredt og liker bøker som hun ikke klarer å legge fra seg, enten det er en roman, en diktsamling, noveller eller en drivende krim. Redaktør i Krimklubben og driver Krimbloggen
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *