Krimeliten til krimfestivalen

Nå er det kun fem uker til Krimfestivalen, og svært mange av de ledende norske og svenske krimforfatterne er festival-klare for eksempel Jørn Lier Horst, Gunnar Staalesen, Unni Lindell, Stefan Ahnhem, Tove Alsterdal og Arne Dahl.

I slutten av neste uke vil hele programmet for Krimfestivalen bli offentliggjort bl.a. på festivalens nettsider. I år er det flere forfattere og arrangement enn noen gang. Totalt er det 67 forfattere og 55 arrangement. På festivalens nettsider vil du i neste uke finne hele programmet og informasjon om alle krimforfatterne. I tillegg blir det laget et eget Krimmagasin som du kan få gratis i bokhandlene eller på festivalen. Alle arrangementene på festivalen har gratis adgang.

En av verdens ledende krimfestivaler

I år arrangeres Krimfestivalen for sjette gang. Cappelen Damm og Krimklubben tok initiativet til den første festivalen i 2012 fordi vi ønsket å utforske det særegne ved norsk og nordisk krim og sette den inn i et internasjonalt perspektiv. Det viktigste var at norske krimlesere skulle få møte mange av Nordens, ja kanskje verdens, ledende krimforfattere. Det ble umiddelbart en dundrende suksess, og i 2014 trakk The Guardian fram Krimfestivalen som en av verdens beste. Det har ansporet oss til å gjøre festivalen stadig rikere og bredere.

Den norske krimeliten

Naturligvis bør en norsk krimfestival ha med eliten av de norske krimforfatterne, og det har vi i år også. Vi kan allerede nå røpe at følgende ti norske forfattere er klare: Jørn Lier Horst, Unni Lindell, Gunnar Staalesen, Anne Holt, Hans Olav Lahlum, Tom Egeland, Jørgen Jæger, Hanne Kristin Rohde, Torkil Damhaug og Eystein Hanssen. I neste uke blir navnene på over 30 norske krimforfattere til. En av de få som glimrer med sitt fravær er Jo Nesbø – fjorårets festivalforfatter som dessverre er i utlandet under festivalen.

Svensk invasjon

I følge nabolandet vår er svensk krim ledende i Norden. Det er et av temaene som vil bli diskutert og sikkert bestridt på Krimfestivalen. Uansett er det nærmest en invasjon av svenske krimforfattere på festivalen. Her er mange strålende navn selv om flere av dem er ganske nye for et norsk publikum. Den svenske eliten består i år av Arne Dahl, Caroline Eriksson, Sofie Sarenbrant, Anders de la Motte, Tove Alsterdal, Mons Kallentoft, Stefan Ahnhem, Jenny Rogneby, Martin Österdahl og Olseni & Hansen. Siden ikke alle disse navnene er så kjente, er det en liten oversikt med korte biografier under. Du vil finne mer stoff på festivalens nettsider etter at programmet blir offentliggjort i neste uke.

 

Foto: Sara Arnald

Arne Dahl er Jan Arnald (f. 1963) pseudonym når han skriver krimromaner. Arne Dahl har videreført sjangeren fra Sjöwall og Wahllöe og løftet den til nye høyder. Under eget navn har han også gitt ut en rekke bøker. Arne Dahl har fått en rekke utmerkelser og priser for sine romaner, bla det svenske krimforfatterakademiets pris i 2007 for å ha «vitalisert og utviklet krimsjangeren». Arne Dahls bøker er blitt en stor suksess i Europa, og rettighetene er solgt til 17 land. Bare i Tyskland er det solgt over en million Arne Dahl-bøker. Aktuell med Utmarker som lanseres 13. februar

caroline-eriksson

Caroline Eriksson (f.1976) er sosialpsykolog og forfatter. Hun bor utenfor Stockholm med sin mann og to barn. Hun har tidligere utgitt to historiske spenningsromaner, Djävulen hjälpte mig (2013) og Inga gudar jämte mig (2014), basert på kriminalsaker fra virkeligheten.

 sofie-sarenbrant

Sofie Sarenbrant er en fremadstormende svensk krimforfatter. Bøkene hennes er oversatt til flere språk og har allerede solgt mer enn 1 millioner eksemplarer. Visning kom i pocket i Sverige i fjor, og den var Sveriges mest solgte. Forfatteren bor i Bromma i Stockholm med mann og to barn.

 

Foto: Jörgen Ringstrand

Anders de la Motte (f. 1971) regnes som en av Sveriges aller beste krimforfattere og bøkene hans leses og elskes av tilhengere over hele verden. Han er tidligere politi og har også jobbet som sikkerhetssjef i et av verdens største IT-selskaper. Ultimatum fikk prisen som «Årets beste svenske krim» i 2015.

 

Foto Annika Marklund

Tove Alsterdal er en av Sveriges mest anerkjente krimforfattere. Hun har også skrevet dramatikk for scene, film, radio, TV og opera, og hun arbeidet i mange år som journalist. Alle hennes bøker er hyllet av kritikerne, og Ingen vei tilbake ble kåret til beste svenske krimroman i 2014. Alsterdals bøker er oversatt til 16 språk.

 

Foto: Mia Carlsson

Mons Kallentoft (f. 1968) har med sine krimromaner om Malin Fors blitt hyllet av både lesere og kritikere, og bøkene er oversatt til nærmere 30 språk. Mons er født og oppvokst utenfor Linköping i Sverige og bor i dag på Mallorca.

 stefan-anhem

Stefan Ahnhem har vært manusforfatter innen film og TV i mer enn 20 år. Han har blant annet skrevet manus til noen av Sveriges mest populære krimserier som Wallander og Irene Huss.

foto: Gyldendal Norsk Forlag

Jenny Rogneby ble født 1974 i Etiopia. Hun kom som adoptivbarn til Sverige i 1975. Hun har studert kriminologi, sosiologi, psykologi og rettsvitenskap. I syv år arbeidet hun som kriminaletterforsker ved Citypolisen i Stockholm, og jobbet med alt fra tyveri og ran til drap. Denne erfaringen inspirerte henne til å skrive krim og hun fikk etterhvert ideen til karakteren Leona. Leona er kjent for sin dyktighet, men er samtidig en egenrådig politietterforsker som bruker uortodokse metoder hvis det gagner hennes etterforskning.

 

Foto: Pierre Björk

Martin Österdahl har jobbet med tv-produksjoner i tjue år og var tidligere programdirektør i Sveriges Television. I Sverige omtales han gjerne som «den nye Guillou». Martin har jobbet og studert i Russland. I dag bor han sammen med kone og tre barn i Nacka.

olseni-og-hansen

Olseni & Hansen er en forfatterduo bestående av Christina Olséni og Micke Hansen. Hun driver et entreprenørfirma ved siden av forfattervirksomheten, og han er mangeårig artist, låtskriver og manusforfatter. Begge er bosatt i sommerparadiset Falsterbonäset  – som nå er blitt åsted for deres felles debutbok.

Av Knut Gørvell

Innlegget er tidligere publisert på forlagsliv.no

Anja Rålm
(F. 1974) Har tidligere jobbet som bokanmelder i VG og Morgenbladet, og har de siste femten årene vært i forlagsbransjen som redaktør og presseansvarlig. Anja leser mye og bredt og liker bøker som hun ikke klarer å legge fra seg, enten det er en roman, en diktsamling, noveller eller en drivende krim. Redaktør i Krimklubben og driver Krimbloggen
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *