Nordens beste krim!

Malin Persson Giolitos Størst av alt er sommerens store snakkis. Nå er den kåret til Nordens beste kriminalroman har fått den prestisjetunge prisen «Glassnøkkelen»!

Av Knut Gørvell

Størst av alt har solgt nest mest etter Jo Nesbøs Tørst i sommer. Nå er den kåret til Nordens beste kriminalroman rett foran vår egen En femte årstid av Torkil Damhaug. Skandinaviska Kriminalsällskapet utpeker hvert år en jury som velger blant vinnerne fra alle de Nordiske landene. I år falt valget altså på Størst av alt.

Juryen begrunner sitt valg på følgende måte:«Størst av alt er en rettsalsthriller med et skarpt og ofte humoristisk språk. Jeg-fortelleren, overklasse og tenåringsjenta Maria, står anklaget for en blodig skoleskyting. Spørsmålet om skyld og uskyld, naivitet og fordommer varieres elegant i en spennende og uforutsigelig intrige. Les den!»

Kjøp «Størst av alt» på cappelendamm.no

 

Til tross for at Glassnøkkelen er delt ut 26 ganger, er det kun fire andre kvinnelige forfattere som har fått prisen før Malin Persson Giolito . To av dem er norske: Kim Småge og Karin Fossum. I tillegg har svenske Karin Alvtegen og danske Ane Riel fått Glassnøkkelen.

Totalt er det ni svenske prisvinnere. Den aller første som fikk prisen var Henning Makell for Morderen uten ansikt, og den siste svensken var Leif GW Persson, faren til Malin Persson Giolito. Danmark og Norge har vunnet sju priser, Island to og Finland en. Den siste norske som vant prisen var Gard Sveen i 2014.

Et uskyldig offer eller en kaldblodig morder

Hele historien i Størst av alt er fortalt av  Maja Nordberg. Hun er 18 år og sitter tiltalt for en skoleskyting. Spørsmålet er om hun er et uskyldig offer eller en kaldblodig morder. Dette er en roman som ryster deg som leser, kanskje først og fremst på grunn av kontrasten mellom dramatikken og fortellermåten. Maja forteller reflektert og humoristisk, men på samme tid ungt og naivt om skoleskytingen og rettssaken mot henne. Det er som om «Skam» møter John Grisham.

Har du ikke lest Nordens beste krimroman, er det på høy tid nå!

 

 

Dette innlegget er tidligere publisert på forlagsliv.no

Anja Rålm
(F. 1974) Har tidligere jobbet som bokanmelder i VG og Morgenbladet, og har de siste femten årene vært i forlagsbransjen som redaktør og presseansvarlig. Anja leser mye og bredt og liker bøker som hun ikke klarer å legge fra seg, enten det er en roman, en diktsamling, noveller eller en drivende krim. Redaktør i Krimklubben og driver Krimbloggen
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *