Stjernemøtet mellom Dan Brown og Ken Follett

Det var som om Stones og Beatles var på scenen sammen da to av verdens bestselgende forfattere, Dan Brown og Ken Follett, møttes på Sentrum Scene i Oslo i går kveld.

Av Knut Gørvell

Kanskje var det tiårets største forfattermøte da Dan Brown og Ken Follett møttes på en scene for aller første gang på Sentrum Scene i går. Salen var nesten smekk full på Sentrum som er et av Oslos største konsertlokaler. Dan Brown var på sitt aller første Norges-besøk, mens Ken Follett har vært her en rekke ganger før. Stjernemøtet i går var aller første gang at Brown og Follett møttes på en scene.

SOM OM BEATLES OG STONES VAR PÅ SCENEN SAMMEN

Til sammen har Dan Brown og Ken Follett solgt over 360 millioner bøker på verdensbasis. Besøket til Dan Brown har vært planlagt lenge, men det var tilfeldig at Ken Follett kom til Oslo samme dag. For Follett skulle på research til Viking-museet. Han varslet oss i Cappelen Damm for halvannen måned siden at han kom 31. oktober. Da satte vi alle kluter til og greide å få dem til å stille opp sammen. Det er et mestermøte som ingen andre har fått til tidligere. Det var som om Beatles og Stones skulle på scenen sammen. Ken Follett likte den sammenlikningen og sa: «I så fall er jeg Stones og Dan Beatles».

KEN FOLLETT OM VERDENS FØRSTE HEMMELIGE SPION

Etter innledende musikk av Siril Malmedal Hauge og Jacob Young fortalte Ken Follett om sin nye roman Den evige ilden. Den handler om maktkampen mellom dronning Elizabeth 1 og dronning Maria Stuart. Mellom dem står verdens første hemmelige spion. Follett fortalte også om hvordan han brukte lang tid på research før han begynte å skrive, og at han også har en rekke medhjelpere i dette arbeidet.

 

DAN BROWNS FORELDRE 

Om Ken Follett bergtok publikummet, så var ikke Dan Brown snauere. Han fortalte at hans forfatterkarrière begynte da han var fem år. Han dikterte da sin første historie til moren sin. Om boken var fin, så var opplaget bare på ett eksemplar. Og den skriveboken fra barndommen hadde han faktisk med. I tillegg hadde han nummerskiltene til bilene til foreldrene med på scenen.

Bilskiltene var svært symptomatiske for de ekstreme forskjellene mellom foreldrene. Moren hadde et bilskilt der det sto Kyrie for hun var en svært religiøs kvinne, mens det på farens bilskilt sto Metric.  Det var et uttrykk for hans ekstreme interesse for matematikk og vitenskap. Da Dan ble kjørt til skolen som barn, var han like flau over begge bilskiltene. Man trenger ikke være mye til psykolog for å forstå hvorfor Dan Browns bøker dreier seg om religion versus vitenskap.

GJENSIDIG BEUNDRING

De to stjerneforfatterne hadde på forhånd vært noe engstelige for å bli intervjuet sammen på scenen. Men da Asbjørn Slettemark fikk dem til å snakke til og om hverandre, gnistret det virkelig. Ken Follett hadde lest Bowns nye roman Opprinnelse på flyet til Norge, og han mente at de begge hadde mye til felles selv om de skriver svært forskjellige bøker.

Sjelden har det vært en slik stemning på et litterært arrangement, og kledelig nok ble det hele avsluttet med en lang stående applaus.

Dette innlegget er tidligere publisert på boktips.no

 

Anja Rålm
(F. 1974) Har tidligere jobbet som bokanmelder i VG og Morgenbladet, og har de siste femten årene vært i forlagsbransjen som redaktør og presseansvarlig. Anja leser mye og bredt og liker bøker som hun ikke klarer å legge fra seg, enten det er en roman, en diktsamling, noveller eller en drivende krim. Redaktør i Krimklubben og driver Krimbloggen