Når bygdedyret kommer

Det er ikke mange andre svenske krimdronninger som har like høy stjerne blant norske lesere som Camilla Läckberg!

Gjennom hennes krimunivers fra den lille småbyen Fjällbacka har vi norske krimelskere trykket småbykrimmen til vårt bryst. Når noe galt skjer i et lite samfunn, hvordan virker det på oss, på samspillet vårt og på hverdagen vi lever i? Dette er tema og følelser de aller fleste av oss kan relatere seg til og føle en tilhørighet til. Kanskje er det dette som gjør Camilla Läckbergs krim så nær og så berørende.

Vi kan lett forestille oss at det som skjer kunne skjedd oss – eller noe i vår nærhet. Slik som i Heksen.

Når en liten jente på fire år blir funnet drept, er ønsket om å finne den skyldige stort. Hvem kan gjøre noe sånt? Redselen for det vonde blandes ofte sammen med redselen for det ukjente og det vi ikke forstår – noe Läckberg mesterlig lar skinne gjennom hele veien i denne krimromanen. Er det noen fra asylmottaket som står bak? Hva vet vi egentlig om dem? Eller er det noe i fortiden som nå har fått grufulle konsekvenser? Eller hva med dem som faller utenfor, som ikke finner sin plass hverken i familien eller i lokalmiljøet, trenger vi å passe oss for dem?

Heksen er en intens og veldreid krim, det er bare å krype sammen i godstolen og lese!

Anja Rålm
(F. 1974) Har tidligere jobbet som bokanmelder i VG og Morgenbladet, og har de siste femten årene vært i forlagsbransjen som redaktør og presseansvarlig. Anja leser mye og bredt og liker bøker som hun ikke klarer å legge fra seg, enten det er en roman, en diktsamling, noveller eller en drivende krim. Redaktør i Krimklubben og driver Krimbloggen