Høydepunktene for årets påskekrim!

Lurer du på hva du skal lese i påsken?

Ingen god påske uten en god kriminalroman? Her er noen av årets beste krimromaner. Påskekrimmens toppliste inneholder krimromaner fra blant andre Jo Nesbø, Peter Swanson og Håkan Nesser!

Som redaktør for Krimklubben leser jeg det meste av det som kommer ut av krimromaner i Norge. Påsken er ferien der svært mange koser seg med en krimroman på hytta, kanskje i solveggen med både kvikklunsj, kakao og appelsiner lett tilgjengelig. Her er noen av mine favoritter – som garantert setter deg rett i påskestemning!

Årets store gjennombrudd

C.J. Tudor: Krittmannen. Oversatt av Guro Dimmen.

Kjøp Krittmannen hos Krimklubben
Kjøp Krittmannen hos Krimklubben

Krittmannen er årets store krimsensasjon i bokverdenen. Den var solgt til 39 land før den kom ut i januar.  Krittmannen er C.J. Tudors krimdebut. Det er bare å legge merke til navnet, for fra henne vil det komme flere gode krimromaner.

I begynnelsen av Krittmannen møter vi 12 år gamle Eddie. Han og vennene bruker krittfigurer til å overlevere hemmelige beskjeder med. Og det var gøy til å begynne med, helt til figurene førte dem til liket av en ung jente … Tretti år senere trodde Ed at fortiden lå bak ham. En dag mottar han et brev som inneholder to ting: et stykke kritt og en tegning av en krittmann. Da historien begynner å gjenta seg, skjønner Ed at leken aldri var over.

Nesbø – den nye Shakespeare?

Jo Nesbø: Macbeth

Kjøp Macbeth hos Krimklubben
Kjøp Macbeth hos Krimklubben

Jo Nesbøs nye krim Macbeth har fått terningkast 5 både Dagbladet og VG. Dette er er en hyllest til den gamle drama-mesteren Shakespeare – men Nesbø er seg selv tro – dette er en krim av ypperste verdensklasse, med en rå stemning som minner kombinasjon av Harry Hole og Shakesepare (!). J

Handlingen i Macbeth foregår i den fiktive byen Capitol en gang på 70-tallet. Jo Nesbø har fortalt at byen er inspirert av flere byer: Bergen, Newcastle og Glasgow. Den korrupte politimesteren som har styrt denne industribyen ned i en hengemyr av korrupsjon, kriminalitet og kaos, er endelig død. Med dette er folkets håp tent, og maktkampen i gang. Førstebetjentene Macbeth og Duff, tidligere bestevenner fra barnehjemmet de vokste opp på, har begge markert seg i kampen mot byens to rivaliserende narkotikabander. Nå slåss de om samme høyere stilling i politiet. Imens legger Lady, byens mektige kasinoeier, ambisiøse og morderiske planer for seg og elskeren sin, Macbeth.

Den nye Coben eller Hitchcock?

Peter Swanson: Hennes største frykt. Oversatt av Kari Engen

Kjøp Hennes størse frykt hos Krimklubben
Kjøp Hennes største frykt hos Krimklubben

Peter Swanson er en av kritikernes favoritter. Ingvar Ambjørnsen ga hans første bok på norsk, De som fortjener det, terningkast 6 i VG da den kom ut i 2016. Flere kritikere har sammenlignet Swanson med Harlan Coben og Hitchcock. Også Hennes største frykt er en psykologisk thriller som kryper under huden på deg, om en ung kvinne fanget i en spiral av svik, manipulering og mord.

Å bytte leilighet med Boston-fetteren, Corbin Dell, virker som en god idé for Kate. Et miljøskifte kan kanskje jage bort marerittene som har hjemsøkt henne den siste tiden. Da hun kommer til Boston, oppdager hun at kvinnen i leiligheten ved siden av har blitt brutalt drept. Politiet mistenker at fetteren er morderen. Langt hjemmefra og følelsesmessig ustabil, hvem kan egentlig Kate stole på?

Den store nestoren i svensk krim

Håkan Nesser: Eugen Kallmanns øyne

Kjøp Eugen Kallmans øyne hos Krimklubben
Kjøp Eugen Kallmans øyne hos Krimklubben

Å lese Håkan Nessers bøker er som å ro på et stille vann. Det begynner rolig, men etterhvert som farten øker, årene tar tak, bruser det under overflaten. Her ligger det mye dybde og kraft, og Nesser tar oss kraftfullt og varsomt inn i sitt mørke og innholdsrike krimunivers.

Det er dette som betegner en krimnestor av rang, og Håkan Nesser har altså solgt over 15 millioner bøker med god grunn.
Under overflaten ligger skyld og anger, en fortid som kaster dødsskygger på nåtiden, der årsaken til alle hendelsene på et underlig og fascinerende vis henger sammen, nesten som i en gåte. Det er imponerende hva et krimmysterium fra Håkan Nesser byr på. Alt henger sammen – så den mørke undertonen presser seg fram også i krimromanens «lykkeligere» kapitler.

Eugen Kallmans øyne møter vi Leon som har mistet sin kone og datter i en båtulykke utenfor østkysten av Afrika, der de var på ferie. For å få en ny start i livet flytter han til den lille byen K-. Der overtar han stillingen etter lektor Kallmann, som har lidd en mistenkelig død. Hvem var han egentlig? Var dødsfallet en ulykke? Hvordan går det med etterforskningen?
Det er en tid med fremmedfrykt og fiendtlighet. Hakekors tegnes på skolens vegger. Det skrives hatbrev. Og i en skrivebordsskuff finner noen lektor Kallmanns etterlatte dagbøker, og hendelsene kan begynne å pusles sammen…

Ha en kriminelt god påske!