DEBUTANT SELGER 150 000 EKSEMPLARER:

Storartet «Stockholm noir» og en glimrende debut

VG er begeistret, og triller terningkast fem til svenske Niklas Natt och Dag. 1793 ble kåret til årets krimdebut, er nominert til «årets roman», og har allerede solgt i et svimlende opplag.

Cecil Winge har vært Stockholms politikammer behjelpelig med sitt intellekt før. Nå skranter helsen, men det er umulig for ham å ikke gjengjelde en tjeneste. Tiden er knapp, og vinteren skal bli den vanskeligste Stockholm har hatt på mange år.

Fra fire fortellerperspektiver avkler Niklas Natt och Dag den sengustavianske perioden sin staselighet og prakt. Han avdekker en æra av kjøtt og blod, lidelse og fortvilelse, men også håp og vilje til forandring, og det som sådde frøene til vårt eget samfunn.

«1793 er Bellman noir»

1793 er Bellman noir – et knyttneveslag mot det idealiserte bildet av svensk 1700-tall. Den ubehagelige historiske krimromanen har fått strålende mottagelser, både i Sverige og her hjemme, blant annet en soleklar femmer i VG:

«(…) en både smart og spennende historie som man husker lenge.»
Sindre Hovdenakk, VG

Storartet «Stockholm noir» og en glimrende debut

«Rent umiddelbart fortoner Niklas Natt och Dags (ja, han heter faktisk noe så fantastisk!) glimrende debut, 1793, seg som et bekmørkt skjebnedrama om grotesk urett, armod og overgrep og nedarvet ondskap. (…) usedvanlig vellykket og givende som tidsbilde betraktet – i tillegg har den en klar og eggende overføringsverdi,» skrev en begeistret Pål Gerhard Olsen i Aftenposten.

«En svært imponerende debut … Strålende miljøskildringer og frastøtende samfunnsbeskrivelser, perfekt balanse mellom tidstypiske uttrykk og moderne fortellerteknikk.» Dagens Nyheter

Leser gjerne 1794 også

«Han manar skickligt fram de suggestiva stämningarna i huvudstadens gränder … Jag läser gärna Niklas Natt och Dags historia om 1794 också.» skriver anmelderen i Sundsvalls Tidning, mens Mariestads-Tidningen ikke er mindre begeistret:
«Årets svenska debutant? Styrkan i berättandet är kopplingen mellan gamla uttryck och ord och ett modernt sätt att förpacka det hela på. Jag är djupt imponerad.»

«Det var ikke bedre før»

«… snart är jag förtrollad och läser allt ivrigare. 1793 är en bladvändare … Om du faller i tårar då och då är det inget att skämmas över: den här romanen ska göra ont. Och kanske finns det i Niklas Natt och Dags briljanta debut rentav en sens moral: det som föddes ur denna ståndssamhällets apokalyps var något bättre: demokrati, yttrandefrihet, mänskliga rättigheter. Det var helt enkelt inte bättre förr.» Aftonbladet.