Krim på Film&TV

Hardkokt julefilm for oss som liker mord og spenning

Kiss Kiss Bang Bang, 2005

Julestemning på TV-skjermen kommer heldigvis mange former med noe for enhver smak, inkludert de av oss som foretrekker litt spenning. Her er noen sikre tips til deg som foretrekker en hardkokt julefilm.

Mord på Orientekspressen

Ingen juletrær i syne i her, men denne klassiske krimmen passer fortsatt ypperlig til tida vi er inne i nå. Når et mord inntreffer på toget han reiser med, rekrutteres den berømte detektiven Hercule Poirot for å løse saken. Ikke nødvendigvis en kritikerfavoritt blant krimfilmer de siste årene, men Poirot byr alltid på et gledelig gjensyn.

Nightmare before Christmas

Gresskarkongen Jack Skellington lever i den dystre Halloweentown i underverdenen, og er fornøyd med all den skrekken han kan spre. En dag oppdager han Christmastown, en fargerik og lykkelig verden preget av moro og lek. Dette gjør Jack misunnelig, og han planlegger å kidnappe julenissen for å sette sitt preg på julen. En aksjon må settes igang for å hindre at dette skjer.

Eyes Wide Shut

Jul i New York. Ingen julefilmliste uten. William og Alice Harford lever i et harmonisk ekteskap på Manhattan. Paret tilhører den øvre middelklassen, lever godt på Williams legepraksis og forguder datteren Helena. Men det er tegn som tyder på at paret drømmer om å utforske hva som finnes utenfor ekteskapets rammer.

Kiss Kiss Bang Bang

Det er flere av Shane Blacks filmer som er satt til juletiden, men denne er en av de morsomste i vår mening. Harry Lockhart er en simpel småtyv, men også en fyr som vil gjøre de riktige valgene. Han vet bare ikke hvordan. I mellomtiden forsøker han seg med lange fingre, loslitt sjarm og naiv optimisme.

Bad Santa

Hvis du er på utkikk etter et litt røffere alternativ til den runde, glade nissen, er dette et godt sted å starte. Som et døddrukkent reinsdyr i en porselensfabrikk turer Willie T. Stokes (Billy Bob Thornton) frem som julenisse i byens kjøpesenter. Denne kriminelle sesongarbeideren knuser alt som er hellig og tradisjonsbundet ved julen.

In Bruges (Undercover i brugge)

Et fast innslag hver jul her i gården. Det er mye grunnet kombinasjonen av sylskarp humor og herlige skuespillerprestasjoner. En smule feilplassert i den eventyraktige, flamske byen Brûgge prøver leiemorderne Ken og Ray å leve turistlivet etter en vanskelig jobb i London. Her får de gradvis et annerledes syn på livet og døden.

Hjemme Alene

Jaja ikke en kriminell eller et mord i førersetet her, men den kvalifiserer her på bakgrunn av herlige skurker og ikke minst den skumle naboen. En klassiker som må med hvert eneste år.

The Ice Harvest

En morsom thriller om to skurker som lander på tynn is i jula.  «Hvert eneste år blir vi overøst med klissete søl til jul – alle disse søte platene, og de første 50 gangene du ser It’s A Wonderful Life er det koselig, men The Ice Harvest er noe helt annet», sier Ramis som har basert filmen på en roman av Scott Phillips.

Muldvarpen

John Le Carrès nærmest umulig kompliserte spionhistorie er ikke bare en stjernespekket og veldig god film innenfor sin sjanger. Hele historien revolverer også på merkelig vis rundt en julefest – så da er vi så heldig at vi kan se den i jula med god samvittighet.

Die Hard

En av få actionfilmer som har kommet seg på de fleste julefilmlister verden over, og en selvfølge på denne listen. Bruce Willis spiller politimannen som blir blandet opp i århundrets terror-aksjon. Han stikker tilfeldig innom i juleselskap hos sin forhenværende kones firma. Mens han befinner seg på toalettet trenger en terrorbande seg inn i bygningen, overtar den og hele hele selskap. Den eneste fri mann i bygningen er Willis.