Ny psykologisk thriller

Tør du lese denne?

Den psykologiske thrilleren står stadig fjellstøtt blant Norges krimelskere. Nå tar franske Slimani oss til nye høyder.

Babyen er død. Det tok bare noen sekunder.

Slik begynner Vuggesang. Du vet fra første side at barna til Myriam og Paul en grusom dag blir funnet drept. Drept av Louise, dagmammaen begge barna elsket så inderlig høyt. Hva i all verden var motivet?

«Vuggesang kan fort bli stående som årets nifseste og mest urovekkende leseopplevelse» – VG

Stjerneskuddet Leïla Slimani (f. 1981) er en fransk-marokkansk forfatter og journalist. (Foto: Catherine Hélie © Editions Gallimard)

«Umulig å legge fra seg, og enda vanskeligere å glemme igjen.» Politiken

Juristen Myriam og musikkprodusenten Paul vil være det perfekte paret.

De vil ha kontroll på karrieren, invitere venner på middag, gi barna en trygg oppvekst. Og nå har de funnet den perfekte barnepiken, Louise, som kan hjelpe dem å virkeliggjøre drømmen. Men hvor godt kan man egentlig kjenne en fremmed? Myriam og Paul vet ingenting om de mørke sidene til kvinnen som de har betrodd det mest dyrebare de har, barna. Før tragedien rammer.

«Denne ubehagelig spennende romanen, som begynner med død og blod og ruller opp historien baklengs, er både psykologisk og sosiologisk knivskarp.» Aftonbladet

Vuggesang er nifs i all sin enkelhet.

Du er hele tiden på jakt etter spor som kan fortelle hva som er Louises motiv. Intensiteten gjør at du holder pusten når hun blir så oppslukt av å gjøre familien til lags. Slimani bruker hver eneste scene til å bygge spenning, og Louise blir en nifs kraft som gradvis bygger seg opp.

Det mest urovekkende ligger i det enkle og nære, det er i den hjemlige sfæren de største farene mot våre vellykkede liv befinner seg. Vuggesang er nøktern og sterk på samme tid, og når alt er over, kjenner du et meningsfylt fysisk ubehag. Joda, det er mange grunner til at Vuggesang soper med seg litterære priser verden over, og er oversatt til nesten førti språk.