Krim på Film&TV

Se seriertipsene fra krimekspertene

For krimforfatter Gunnar Staalesen står de tre sesongene med Broadchurch som noe av det beste.

Lurer du på hvilken serie du skal se neste gang? Her har du noen sikre anbefalinger fra krimforfattere og anmeldere.

Gåten Orderud

Unni Lindell

Å få alle brikkene fra saken presentert på nytt og systematisk er uhyggelig spennnde. Og jeg sitter igjen med en følelse av at det her ikke er snakk om justismord. Kostelig når Kristin Kirkemo røper seg i retten.

Babylon Berlin

Nils Nordberg

Men også den franske Engrenages (på engelsk kalt Spiral). Fra 2005 til nå, seks sesonger om en gruppe narkospanere i Paris, med et par av de tøffeste kvinnefigurene en kan ønske seg.

Fargo

Sigbjørn Mostue

Jeg likte filmen godt, så skepsisen til en serie var stor. Fordommene ble raskt erstattet av beundring. Avsky. Latter. Sjokk. Men mest av alt en dyp fascinasjon. Og ønske om mer! Når kommer sesong 4?

The Assasination of Gianni Versace

Asbjørn Slettemark

Oppfølger til The People vs O.J. Simpson. De ni episodene er elegant sydd sammen av flere tidslinjer, og gir et fascinerende – om enn tabloid – innblikk i veien fra forvirret menneske til brutal morder. Straffen: historiens dom.

Succession

Aslak Nore

Komedie, drama og thriller i skjønn forening – om en temmelig dysfunksjonell amerikansk milliardærfamilie. Det handler om maktkamp og arv, og det er lenge siden vi har ledd så mye som av bannskapen her. Utrolig spennende blir det også. Varmt anbefalt.

Broadchurch

Gunnar Staalesen

De tre sesongene med Broadchurch står for meg som noe av det beste, mest interessante og velkomponerte blant de senere årenes TV-krimserier. Tett innpå personene og med hyppige vendinger i plottet.

Bosch

Jørn Lier Horst

En svært vellykket adapsjon av Michael Connelly sine bøker om drapsetterforsker Harry Bosch i Los Angeles. Hardkokt serie som ikke bare er drama og action, men også inneholder mennesker av kjøtt og blod.

Homeland

Ruth Lillegraven

Eg svarar Homeland! Carrie Mathison, så sterk og så sårbar, må vere ein av tidenes beste TV-roller, fabelaktig rolleprestasjon av Claire Danes. Mi Clara i Alt er mitt er inspirert blant anna av Carrie.

Gåten Orderud

Hans Olav Lahlum

Blant de få krimrelaterte seriene jeg har rukket å se siden forrige krimfestival, har NRKs dokumentarserie om Orderud-saken klart vært den mest engasjerende. Noen litt for urealistiske scener for en krimroman, men originalt persongalleri og spennende rettssalsdrama som ble enda bedre med levende bilder derfra.

Anja Rålm
(F. 1974) Har tidligere jobbet som bokanmelder i VG og Morgenbladet, og har de siste femten årene vært i forlagsbransjen som redaktør og presseansvarlig. Anja leser mye og bredt og liker bøker som hun ikke klarer å legge fra seg, enten det er en roman, en diktsamling, noveller eller en drivende krim. Redaktør i Krimklubben og driver Krimbloggen
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *