Seriemordere i krim og på TV

Kampen mot seriemorderen

Bok eller TV-serie? Ja takk begge deler! Fenomenet 'seriemordere' har fascinert mange over lang tid, både i krimlitteraturen og i TV serier.

I Netflixsuksessen Mindhunter får vi innsikt i hvordan man i FBI for første gang klarte å definere og avsløre seriemorderfenomenet. Krimbloggen anbefaler også to intenst spennende krimbøker der seriemorderens herjinger drar deg inn i boksidene og ikke slipper taket.

Netflixsuksessen om seriemordere

Sesong 2 av Mindhunter lykkes med det meste, skriver Asbjørn Slettemark i sin anmeldelse av serien i Aftenposten.
Serien bygger videre på de gåsehudfremkallende intervjuene med seriemordere, men blir personlig og mørkere samtidig som den kaster blikket ut på et amerikansk samfunn etter Nixon og borgerrettighetskamp.

Det handler om vold, rasisme og folkets smuldrende tillit til landets institusjoner, samtidig som serien er en nådeløst spennende presentasjon av de mest groteske drapene USA har opplevd.

Det er bare å glede seg. Slettemark gir sesong 2 et terningkast 5!

Fra en familie av seriemordere

Lisa Gardner skriver om seriemordere i thrilleren Fryktløs

Jeg heter Adeline Glen og er lege. På grunn av en arvelig genfeil kan jeg ikke føle smerte. Jeg har aldri følt smerte, og jeg kommer heller aldri til å gjøre det.

Slik starter en av de mest intens spennende bøkene Krimbloggen har lest om seriemordere. Amerikanske Lisa Gardner kan sine saker og serverer seriemorderkrim av ypperste klasse i thrilleren Fryktløs. Her er litt mer av handlingen:

Det siste etterforsker D.D Warren husker er at hun var på åstedet helt alene etter at det var blitt mørkt. Så hørte hun en gulvplanke knirke, etterfulgt av en lav, summende nynning. Var det noen som sang? Senere har hun blitt fortalt at hun klarte å avfyre våpenet sitt tre ganger. Men nå er alt hun vet at hun er alvorlig skadet, ute av stand til å løfte eller røre sin venstre arm, og helt ute av stand til å jobbe.

Første gang søsteren min Shana Day drepte noen, var hun fjorten år. Hun er en notorisk morder og har vært innesperret i over tretti år. Nå har hun drept flere mennesker mens hun har vært fengslet enn hun gjorde som fri kvinne. 

Seriemorderen sprer roser

Seks uker senere blir nok en kvinne funnet drept i sin egen seng. Det er de samme sporene i rommet som på det første åstedet: en flaske sjampanje og en rød rose. Den eneste personen som kan ha sett morderen er D.D Warren – som fremdeles ikke kan løfte sitt eget barn, lade våpenet sitt, eller huske en eneste liten detalj fra natten som kan ha kostet henne alt.

Faren vår var Harry Day, en beryktet seriemorder som begravde unge kvinner under gulvet i huset vårt. Nå har han vært død i førti år. Men rose-morderen vet ting om faren min som han ikke skulle ha visst. Søsteren min sier at hun kan hjelpe å ta ham. Men selv om jeg ikke kan føle fysisk smerte så betyr ikke det at ikke familien min kan såre meg.

På tross av at D.D Warren ikke kan jobbe, er hun likevel med på jakten. For rose-morderen jakter ikke bare på enslige kvinner; han har sett seg ut D.D. Og D.D forstår at det kun er èn måte å fange morderen på. Å være fryktløs.

Ingen nåde fra seriemorderen i Sandmannen

Krimboken Sandmannen vil garantert ta pusten fra deg!

Forfatterekteparet Lars Kepler er kjent for å skrive ut sine verste mareritt. Og i den iskalde krimmen Sandmannen skildrer de en seriemorder uten sidestykke. Det er en ren kamp mot det onde.

Ifølge et gammelt sagn er det Sandmannen som får barna til å sovne om kvelden. Noen kaller ham Jon Blund. Han kaster sand i øynene til barna så de gnir seg i øynene og faller i søvn. Han har full kontroll over sine ofre. Akkurat som Sandmannen til Lars Kepler. Forskjellen er bare at her er Sandmannen umenneskelig ond.

Kampen mellom godt og ondt

Seriemorderen Jurek Walter har sittet totalt isolert på rettspsykiatrisk avdeling siden han ble tatt av etterforsker Joona Linna for tretten år siden. Jurek Walter er ingen vanlig morder, han er den eneste Linna frykter. I alle år har han vært overbevist om at Jurek har en medhjelper utenfor asylet, men ingen har trodd ham.

Men en hutrende kald vinternatt i Stockholm kommer en ung, nedkjølt, dødssyk mann gående på en høy jernbanebro. Det viser seg at mannen og hans søster ble erklært døde for mange år siden. De var to av Jurek Walters siste ofre.

En seriemorder fra helvete

Hvem har holdt den unge mannen innesperret i alle disse årene? Og lever søsteren? Joona Linna gjør alt for å finne henne før det er for sent, og den vakre politikvinnen Saga Bauer går undercover som pasient på Jureks avdeling. Det skal vise seg å få alvorlige konsekvenser, Jurek er en seriemorderpsykopat som manipulerer og dreper uten å nøle. For Linna og hans nærmeste handler det om en nervepirrende kamp på liv og død, ettersom Jurek er ute etter en lenge etterlengtet, privat hevn.