De ni beste krimbøkene

Høstens ni krimfavoritter!

Når høstmørket nå har senket seg, er det klart for å krype under ullteppet og la seg forsvinne inn i en god og intens krimbok. Her er ni av denne høstens krimfavoritter fra Krimklubben!

Kongen av psykologisk krim

Torkil Damhaug: Se en annen vei

Nok en gang klarer Torkil Damhaug å bringe oss inn i hodene på dem det gjelder

Torkil Damhaug er psykiater og forfatter. Han er i den eksklusive klubben som har fått Rivertonprisen – prisen for beste norske krimroman – to ganger. Nå i høst er han tilbake med en intens psykologisk thriller fra et høstmørkt, vakkert og brutalt Budapest.

I den store markedshallen i Budapest stjeler to hjemløse gutter noe de burde holdt seg langt unna. Kort etter sirkles de inn av byens mest hensynsløse jegere. Ved en tilfeldighet trekkes den norske legestudenten Marlen Glenne inn i den dødelige jakten. Eller skjer det for at hun skal snu seg og se avgrunnen i sin egen fortid?

 

Den 14. William Wisting romanen

Jørn Lier Horst: Illvilje

Politimannen og krimforfatteren Jørn Lier Horst sine krimbøker er utrolig populære

Jørn Lier Horst er en av våre mest populære og produktive forfattere. William Wisting-romanen er sikkert ikke blitt mindre populære etter den flott TV-serien som kom i vinter. Illviljeer den fjortende boka om politiførstebetjent William Wisting. Den handler om ondskap; viljen til å påføre andre mennesker smerte og lidelse.

En «kald» sak blir varm igjen da levningene etter en ung jente blir funnet av en turgåer i Svartskog. Hun er drept og partert på samme måte som seriemorderen Tom Kerr etterlot seg. Men Kerr sitter inne på fjerde året, og alt tyder på at det er mannen media døpte «Den andre», Kerrs medhjelper, som står bak. I jakten på morderen går mye fryktelig galt, og plutselig blir William Wisting sittende igjen med ansvaret for en rømt seriemorder og flere skadde politifolk.

«En norsk John le Carré»

Gard Sveen: Drømmenes gud.

Gard Sveen er en av de få krimforfatterne som skriver skikkelig «spionkrim»

Gard Sveen forrige krimroman, Bjørnen, fikk strålende kritikker med bl.a. terningkast 6 i VG. Maria Årolilja i Adresseavisen kalte Sveen «en norsk John le Carré».

I høstens bok fortsetter Gard Sveen fortellingen om Tommy Bergmann fra PST. I sommervarmen i 2017 blir den tidligere ambassadøren Leif Wilberg sprengt i lufta av en bilbombe. Hans kone, Hanna Svarstad, er sporløst forsvunnet. Tommy Bergmann skjønner at han må begynne å nøste i fortiden for å finne sannheten. Det bringer ham til hendelser fra 1982. I et Beirut som ble revet i filler av borgerkrig, og med israelske tanks rullende inn, møter en sykepleier og en gift ambassadør hverandre. Sammen med et knippe andre nordmenn holder de stand. Det de opplever får fatale konsekvenser.

Årets store gjennombrudd

Helen Flood: Terapeuten. 

«Terapeuten» er høstens stor krimoverraskelse!

Helene Flood har stått for årets gjennombrudd. Terapeuten har allerede fått fem terningkast fem av anmelderne og er solgt til 23 land.

Den unge psykologen Sara driver privatpraksis for ungdom fra et kontor over garasjen i den store, arvede villaen hun er i gang med å pusse opp sammen med sin ambisiøse og overarbeidede arkitektmann, Sigurd. Men det går trått med både jobb og oppussing, og en dag legger Sigurd igjen en underlig beskjed på svareren til Sara for så å bli borte. Det gamle, halvferdige huset føles langt fra trygt. Gjenstander blir borte og dukker opp igjen, og er det fottrinn Sara hører på loftet om natten? Med Terapeuten markerer Helene Flood seg som et stort litterært talent og en fornyer av den psykologiske thrilleren. Terapeuten skildrer forvirringen som oppstår i et menneske når omgivelsene plutselig ikke lenger går i hop.

Elli Rathke er tilbake

Eystein Hanssen: En kort evighet

Hovedpersonen Elli i Eysten Hanssens krimbøker er en av Norges råeste krimhelter

Eystein Hanssen er kommunikasjonsrådgiver og forfatter. Han debuterte i 2010 med De ingen savner, den første boken om politietterforsker Elisabeth Sunee Rathke, eller bare Elli. Halvt norsk, halvt thai og med svart belte i karate. En kort evighet er den syvende romanen om Elli Rathke.

En brutal og spektakulær ransbølge herjer Norge. Profesjonaliteten i anslagene og mangel på spor gjør politiet maktesløse i jakten på gjerningsmennene. Politietterforsker Elli Rathke må bruke all sin kløkt, og hun finner etterhvert en forbindelse til den jugoslaviske borgerkrigen og en fryktet krigsforbryter. Elli og hennes kolleger må reise til dagens Sarajevo, en by der sårene fra fortiden fortsatt er åpne.

 

En #metoo-krim

Trude Teige: Aldri tilgi.

Trude Teige skriver krim der #metoo på arbeidsplassen er sentralt tema

Trude Teige er nyvalgt president i Rivertonklubben. Hun er en av våre aller krimforfattere, og årets roman er særdeles aktuell.

Før den nye justisministeren skal gå på Stortingets talerstol for første gang, mottar han en tekstmelding fra en som kaller seg Hevneren. I Kanal 4 blir en profilert sjef beskyldt for seksuelle overgrep, like etter mottar også han en trusselmelding. Samtidig blir det funnet en død mann på en forfallen gård i Asker. Under arbeidet med å identifisere mannen, oppdager politiet en torturinnretning som nylig har vært i bruk på låven. Hvem er den døde mannen? Og hvem stammer blodet på låven fra? Journalisten Kajsa Coren arbeider med en TV-dokumentar om #metoo i Norge. Alt tar en uventet vending da politiet får en forsvinningssak å oppklare, og Kajsa oppdager en sammenheng mellom den, justisministeren og den døde på gården.

Ti millioner bøker

Anne Holt: Furet/værbitt

Anne Holt er en av våre fremste krimdronninger

Anne Holt er en av våre fremste krimforfattere. På verdensbasis har hun solgt over ti millioner bøker. Holt har mottatt Rivertonprisen. Hun har også vært nominert til den prestisjetunge amerikanske The Edgar Award, som én av bare tre skandinaver i historien.

Furet/værbitter andre bok i serien om Selma Falck. Selma våkner til et mareritt. Hun er naken i en brennende hytte på snaufjellet. Hukommelsen er borte, hun aner verken hvor hun er eller hvordan hun har havnet der. Mørbanket og blødende er det bare med nød og neppe hun berger seg ut av koia. Uten klær, men i et par altfor store gummistøvler, ser hun hytta brenne ned til ingenting. Det er ingen tegn til bebyggelse i nærheten, temperaturen synker og en snøstorm setter inn.

Selma må overleve. Mens Selma kjemper mot skader og frost, sult og tørst, kommer minnene tilbake i brokker. Hun strever med å sette dem sammen, men etterhvert danner det seg et skremmende bilde av det siste halvårets hendelser. Selma innser at det ikke bare er viktig å leve videre, men å komme seg raskt tilbake til sivilisasjonen. Drap er begått, stor urett må stanses. Det står om selve nasjonens framtid. Og Selmas frist for å gripe inn er dessuten uhyggelig kort.

 

Thriller-reise av de sjeldne

Sigbjørn Mostue: Himmelen skal gråte blod

Sigbjørn Mostue har skrevet en sjeldent intens thriller

Den som ikke får høyere puls av Himmelen skal gråte blod bør umiddelbart ta kontakt med fastlegen!

Hva har Glenn Close, Willem Dafoe, Noomi Rapace og Jeremy Renner til felles med Sigbjørn Mostue? Svaret er Tommy Wirkola. For opsjonen på Himmelen skal gråte blod er allerede solgt, og den norske Hollywood-regissøren Tommy Wirkola skal regissere.

Himmelen skal gråte blod er en thriller-reise av de sjeldne. Den kreftsyke, tidligere spesialsoldaten Even Stubberud skal på sitt siste oppdrag: en enkel eskortetjeneste av en terrorist til Somalia. Flyet fra Oslo blir tatt over av kaprere, og terroristen satt fri. Pilotene er drept og den eneste som kan redde 245 passasjerer fra den visse død er en ubevæpnet, syk mann uten noen kunnskap om det å fly.

 

Bergens krimdronning

Monika N. Yndestad: Ulmebrann.

Ulmebrann er en forrykende krimroman med handling fra Bergen

Monika N. Yndestad har selv lang erfaring fra nyhets- og krimjournalistikken i Bergensavisen.Hun fikk Nytt blod – Maurits Hansen-prisen for krimdebuten Jentene fra balletteni 2013. Det to neste bøkene i serien om BA-journalist Alice Bratt, Gapestokk(2014) og Graven(2018), ble møtt med gode anmeldelser og begeistrede lesere.

En buss står i full brann i en tunnel i Bergen. Alice Bratt, journalist i BA, skjønner raskt at dette ikke er en vanlig trafikkulykke. Hva er det som skjuler seg i det utbrente vraket? For Alice blir saken dypt personlig. I bussen var en av hennes gode venner, Hassan. Mens han ligger kritisk skadet på sykehuset, begynner Alice å få e-poster. Det er ni dager til byens nye ordfører skal velges.

Ulmebrann er den fjerde boken om journalist Alice Bratt. Monika N. Yndestad har komponert en forrykende krimroman, lagt til et Bergen på vei mot et skjebnesvangert valg.