Krimklubbens julegavetips!

Harde pakker til jul

Krimklubben anbefaler de ti beste krimbøkene du trygt kan legge under juletreet. Her er det garantert noe for enhver krimelsker!

I bok nummer tolv er Harry Hole i deep shit.

Jo Nesbø: Kniv

Det er nesten så ord blir overflødige. Når Jo Nesbø er på sitt beste er det bare å bøye seg i støvet og la se lede inn i Harry Holes mørke univers.
Med denne tolvte Harry Hole krimmen mener mange at Nesbø har skrevet sin beste krimroman noensinne. Vi i Krimklubben syns det er vanskelig å rangere Harry Hole bøkene over eller under hverandre – men vi kan skrive under på at dette er blant hans alle beste og ikke minst en av de mørkeste Harry Hole bøkene vi noensinne har lest.

Åpen sjø er tredje bok i serien om etterforskerparet Sam Berger og Molly Blom.

Arne Dahl: Åpen sjø

Svenske Arne Dahl har rykte på seg for å ha skrevet tidenes beste svenske krim! Og dette var bare et av ryktene som summet internasjonalt om denne anerkjente krimforfatteren da han ga ut første bok i serien om Sam Berger og Molly Blom for et par år siden. Den erfarne krimforfatteren og redaktøren hadde da 11 bøker på merittlisten sin – og vi i krimklubben kan skrive under på at han nå befester sin kvalitetssikre posisjon med Åpen sjø. Den er rett og slett ulidelig spennende, og det er kun én ting som er helt sikkert i denne krimromanen:

Ingenting er slik du tror det er.

De fleste kunstnere signerer sine kunstverk. Noen mordere også.

Øistein Borge: Jeg er nummer 13

Det er ikke ofte det skapes nye krimhelter vi virkelig blir nysgjerrige på her i Norge. Ofte er det godt å lese om de kjente og kjære som Harry Hole, Varg Veum, Konrad Sejer, Cato Isaksen. For å nevne noen. Men så ble vi kjent med Bogart Bull! I forfatter Øistein Borges mørke fantasi har han skapt en krimhelt som både er sympatisk, sårbar, smart og ikke minst menneskelig! Vi liker rett og slett mannen med det noe pompøse fornavnet veldig godt, ikke minst fordi Bogart også har selvironi, han har levd, han har sorger og han har drømmer og feil – som alle vi andre også har. Det er rett og slett et godt og interessant nytt bekjentskap som virkelig er å anbefale. Når Borge også skriver usedvanlig godt, og spenningen antar internasjonale dimensjoner – viser det at denne krimstjernen er kommet for å skinne høyt på vår norske krimhimmel.

Camilla Läckbergs nye krim gikk rett til topps i hjemlandet

Camilla Läckberg: Gullburet

Camilla Läckberg har underholdt oss i mange år med sine krimhistorier fra lille, vakre Fjällbacka i Sverige. Bøkene hennes har blitt filmatisert, rullet over norske TV-skjermer i mange år – og har ligget på bestselgerlistene i flerfoldige uker, alle som en. Når hun etter hele ti suksessfulle krimbøker med Erica Falck, Patrik Hedström og Fjällbacka velger å gå helt nye veier, er det intet mindre enn imponerende. Det er helt åpenbart at Läckberg vet hva hun driver med, for den psykologiske intensiteten og spenningen som ligger til grunn i Gullburet, er utrolig god. Her er vi i Stockholms øvre sosiale lag, der roller, penger og anseelse betyr alt.
Og det kan se ut som Faye har alt – flott mann, penger og en vakker liten datter. Men når ektemannen Jack svikter henne til fordel for en yngre kvinne, raser alt. Plutselig har hun ingenting, og hun står rådvill på bar bakke. Men så bestemmer hun seg for å ta igjen, og planlegger en grusom hevn. For det ingen vet er at Faye har en bakgrunn som gjør at hun vet hvordan hun tar kontroll. Og i henne bor et psykologisk mørke som nå får komme til overflaten

Babyen er død. Det tok bare noen sekunder.

Leïla Slimani: Vuggesang

Den psykologiske thrilleren står stadig fjellstøtt blant Norges krimelskere. Franske Leïla Slimani tar oss med til nye høyder, for Vuggesang er noe av det mest intenst urovekkende jeg har lest det siste året. Denne krimromanen nærmest sniker seg innpå deg, legger seg under huden og gjør det vanskelig å puste. For hvor skrekkslagent er ikke bare tanken på at hun som passer på ungene dine ikke vil dem vel? Eller – enda verre, – hun vil barna vel, men viser seg å være så ødelagt og brukket i sin egen psyke at barna skades. Og dør. Alle foreldres mareritt uten sidestykke.

Bristepunktet er inspirert av en grusom hendelse i 1988.

Belinda Bauer: Bristepunktet

Britiske Belinda Bauer skriver krim som jeg håper ALLE krimelskere leser! Dette er krim på et utrolig godt og høyt nivå. Hun får til det som i alle fall får meg til å klistre meg til boksidene, det dirrer av spenning i denne historien. Ikke er det spesielt bloddryppende heller, Bauer antyder mye mer enn hun skildrer volden som denne sjangeren gjerne har som utgangspunkt. Det er i hvordan menneskene faktisk reagerer, hva de takler og ikke, spenningen virkelig sitter i Belinda Bauer bøker.

Og i Bristepunktet er det som det kan briste når som helst – for hvordan skal det gå med barna?

Denne krimromanen starter nemlig med at den gravide trebarnsmoren får motorstopp på motorveien, og forlater sine tre barn i bilen mens hun går for å skaffe hjelp. Men hun kommer aldri tilbake.

I Se en annen vei befinner vi oss i Budapest.

Torkil Damhaug: Se en annen vei

Hva er det som gjør oss til den vi er? Arv? Miljø? Tilfeldigheter? Bevisste valg, eller er det kanskje hukommelsen som minner oss om hva som er hva? Hvor gikk det galt – eller hvordan ble det rett? Dette er bare noen av spørsmålene som dobbelt Rivertonprisvinner Torkil Damhaug stiller seg i sin nye krimroman. Med sin psykiater- og legebakgrunn klarer Damhaug nok en gang å skape troverdige dilemma. Hans hovedpersoner lever med sin historie og sine forutsetninger på en måte som gjør at vi alle kan kjenne oss igjen i hvor tilfeldig livet har delt ut kortene sine. Og Damhaug gjør det så utrolig godt – det er ikke uten grunn at han har vunnet den gjeveste krimprisen hele to ganger tidligere!

Som tidligere forsvarsadvokat kjenner Tvedt både yrket og miljøene godt, og det merkes.

Chris Tvedt: Formildende omstendigheter

Det er bare krimforfatteren Chris Tvedt som skriver advokatkrim i Norge. Han er faktisk Norges John Grisham! Med den rufsete og sjarmerende advokaten Mikael Brenne har Tvedt skrevet seg inn i våre krimhjerter, og når det kommer en ny krim fra hans hånd vet vi at vi har en svært god bok i vente! Et juridisk dilemma, et spennende plot og ikke minst en drivende godt skrevet krim som alltid overrasker og berører oss. Denne gangen er det et underliggende tema. Vold mot kvinner. En tematikk som ofte er oppe i rettssystemet dessverre. Denne gangen drar Tvedt det enda lenger; for når er det lov å ta livet av et annet menneske? Når du er truet på livet? Som i nødverge? Bare tittelen på Tvedts nye krim trigger i alle fall vår nysgjerrighet: Når er det egentlig «formildende omstendigheter» i en straffesak?

Dette er en usedvanlig god krim som både er samfunnsaktuell og politisk

Jussi Adler-Olsen: Offer 2117

Noen ganger treffer krimlitteraturen rett i samfunnets hjerte og skildrer virkeligheten relevant, farlig og interessant. Jussi Adler-Olsens Offer 2117 er et stjerneeksempel på nettopp dette, og det er helt og fullstendig mesterlig gjort! Millioner av mennesker har kjøpt Adler-Olsens bøker, og det vil de definitivt fortsette med, for dette er virkelig en av hans beste krimromaner om Avdeling Q.
Den handler om både makt og avmakt, om innlevelse og aggresjon, om store politiske problemer som vi i vesten i stor grad har vært med på å skape selv. Vi snakker blant annet om båtflyktningene i Middelhavet og trøbbel fra Midtøsten som truer vår fredelige eksistens i dag.

Forfatter Hans Olav Lahlum har hatt stor suksess med sine spennende kriminalromaner.

Hans Olav Lahlum: Avklaringene

Det er fascinerende hvordan Hans Olav Lahlum gang på gang evner å imponere oss med bøkene sine! Med sin store kapasitet og kunnskap kan vi også denne høsten nyte en ny krim fra Lahlums hånd. Denne gangen har han virkelig fornyet seg – dette er en psykologisk krim fra det norske innlandet og de hedmarkske skoger, der handlingen foregår i vår egen tid. Like fullt; du vil gjenkjenne den Lahlumske stilen, mysteriet som sakte med sikkert avdekkes. Og det på en svært intrikat og psykologisk spennende måte!

Krimklubben ønsker alle en riktig god jul!