Påsketips fra Krimklubben!

Krimbøkene til påske

Har du ikke bestemt deg for årets påskekrim enda? Her får du seks skuddsikre valg uansett om du liker tradisjonell krim, psykologiske thrillere eller noe helt utenom det vanlige.

Jane Harper, Villspor

Omslaget til boka "VIllspor" av Jane Harper

Ingen vet det bedre enn den 40 år gamle kvegbonden Cameron Bright.I det brutale, øde landskapet sørvest i Queensland i Australia drar du aldri noe sted uten ekstra forsyninger. Og dersom noe skulle skje, blir du sittende i bilen og vente på hjelp. Det er din eneste mulighet til å overleve.

Så da han blir funnet død ved den sagnomsuste Driftekarens grav i ødemarken, mange kilometer unna sin egen bil, etterlates brødrene hans Bub og Nathan sjokkerte og rådville.

Hva fikk den sindige og driftige broren til å forlate bilen og legge ut på en lang gåtur i den stekende varmen?

Oyinkan BraithwaiteMin søster er seriemorder.

Omslag for Oyinkan Braithwaite - Min søster er seriemorder

Blod er tykkere enn vann, men vanskeligere å fjerne fra teppet. . .

Min søster er seriemorder treffer vi litt av et søsterpar: Korede og Ayoola. Da Korede blir avbrutt i en middag av et nødanrop fra søsteren Ayoola, vet hun hva hun må gjøre: Finne frem blekemiddel, gummihansker og nerver av stål. Dette er den tredje kjæresten Ayoola har drept. Korede vet at hun burde ha gått til politiet, men hun er glad i søsteren sin, og som man sier: Familien kommer først.

The Guardian har kalt den unge debutanten «en litterær sensasjon», og The Washington Times mener at Min søster er seriemorder kan være tiårets beste roman. Braithwaite vant LA Times Book Prize for beste thriller og ble Booker-nominert i 2019. 

Alex Michaelides: Den tause pasienten.

Omslaget til boka Den tause pasienten av Alex Michaelides
 

Den tause pasienten er vinterens store krimsensasjon, som har ligget på toppen av bestselgerlisten siden den kom ut i januar.

Alicia Berenson har skutt og drept ektemannen, men nekter å snakke. Kan psykiater Theo Faber få den tause pasienten i tale?

Seks år etter tragedien søker Theo Faber jobb på sykehuset der Alicia er innlagt. Han har tro på at han skal klare å behandle henne, selv om mange psykologer har forsøkt før ham uten hell. Leseren blir tatt med inn i terapirommet og innenfor veggene på en mentalinstitusjon. Men hvordan behandler man en pasient som ikke sier et ord?

Camilla Grebe: Skyggejegeren.

Omslag for Camilla Grebe - Skyggejegeren

Skyggejegeren ble kåret til årets beste svenske krim 2019. Det er andre gang Camilla Grebe får prisen. 

En februarnatt i 1944 blir en kvinne funnet fastspikret til gulvet i leiligheten sin i Stockholm. 30 år senere blir ytterligere en kvinne funnet på samme måte. Jakten på morderen får skjebnesvangre konsekvenser for de tre politietterforskerne som arbeider med sakene. Britt-Marie på 1970-tallet, Hanne på 1980- tallet og Malin, som er politietterforsker i dag.

Skyggejegeren er en original iscenesatt kriminalroman om den ukuelige driften mot å forstå seg selv, men også et stykke samtidshistorie som strekker seg fra andre verdenskrig og frem til i dag.

Hanne Gellein: Alle fugler små.

Omslag for Hanne Gellein - Alle fugler små

De siste årene har vi, heldigvis, fått en rekke nye spennende, kvinnelige krimstemmer, som Ruth Lillegraven, Helene Flood og Agnes Ravatn. Her kommer en til. Hanne Gellein er en meget interessant debutant. Hun er født i 1978 og jobber til daglig som sykepleier på St. Olavs sykehus i Trondheim.

Nettopp den medisinske bakgrunnen til Hanne Gellein er sentral i hennes debutbok Alle fugler små. Her følger vi to kvinner som begge lever i en tilstand av sårbarhet, sorg og redsel. Silje er patolog og har flyktet fra et voldelig forhold, mens den andre hovedpersonen, Ingeborg, er dommer og lever i sorg over datteren, Maja, som døde i en drukningsulykke. Eller var det virkelig en ulykke? De to blir stilt overfor mektige krefter. Den eneste de har til å hjelpe seg er en hacker med fortid som nynazist. Noe er pill råttent helt til topps i Trondheim – men hvem står bak?

Anders de la Motte: Våroffer.

Omslag for Anders De la Motte - Våroffer

Anders de la Motte fullfører med Våroffer årstidskvartetten, som har gjort ham til Sveriges nye krimkonge og gitt ham et stort internasjonalt gjennombrudd.

Valborgsnatten 1985 blir 16 år gamle Elita Swartling myrdet i skogen nær et slott i Österlen. Stebroren Ulf tilstår og like etterpå forsvinner resten av den merkelige familien Swartling – Elitas pappa og hans to kvinner – sporløst. Våren 2019 flytter legen Thea Lind og mannen, kjendiskokken David Nordin, som er opppvokst i traktene, inn på slottet.

I et eldgammelt eiketre finner Thea en kapsel med en liten kvistfigur inni og et foto av Elita Swartling sammen med fire barn i uhyggelige dyremasker. Var det et ritualmord? Hvorfor finner Thea flere kvistfigurer? Hva er legenden om Bladmannen? Hvorfor begynner hjortene å dø? Hva skjedde egentlig med familien Swartling? Den 35 år gamle gåten rundt Elitas tragiske død tærer både på lokalsamfunnet og forholdet mellom Thea og David.