Intervju med krimforfatteren

Øistein Borge på hjemmebane

Øistein Borge er her med sin fjerde krimroman om Bogart Bull. Denne gang skal vi til Mallorca, der forfatteren selv bor.

Bastarden begynner med den norske jøden Aaron Bercow. Under tyskernes jødeutryddelse ga sosial status og penger ingen amnesti. I tillegg til seks millioner liv, stjal også nazistene – med Hermann Göring i spissen – en rekke verdifulle kunstverk fra rike, jødiske familier. Mange av skattene kom aldri til rette, og fortsatt finnes jødiske etterkommere, de rettmessige arvingene, som jakter på det som i realiteten tilhører dem. Aaron Bercow er en av dem.

Ondskapen fra Argentina

–Bercows jakt får en tragisk slutt tidlig i boka. Herfra lar jeg historien veksle mellom politiets etterforskning av drapet på Bercow, og en familie i Buenos Aires på 1950-tallet, der deler av kunstskattene kan ha havnet. I nåtid finnes det onde krefter på Mallorca, hvis spire ble sådd i Argentina sytti år tidligere, som byr Bogart Bull og hans kolleger på store utfordringer, sier Øistein Borge.

Utradisjonelle virkemidler

Bogart er fortsatt preget etter drapet på hans kone og datter i Den syvende demonen. Privat prøver han å stabilisere forholdet til Christine Sand, den nye kvinnen i hans liv. Han er en dyktig og effektiv politimann, og ikke fremmed for å ta i bruk utradisjonelle virkemidler, for eksempel i Bastarden. Han manøvrerer etter sitt moralske kompass, og verner om restene av sitt privatliv. Innerst inne frykter han at skjebnen skal sende ham tilbake i den avgrunnen han møysommelig har karret seg opp fra, ifølge Borge.

Mallorca

Mye av handlingen er lagt til Mallorca, der Øistein Borge bor. Dermed slapp han å reise ut i Europa, slik han har gjort tidligere til land som Frankrike, Nord-Irland og Nederland. Resten gjør han på nettet. Fordi Bogart i all hovedsak opererer utenfor Norges grenser, har Borge stor glede av den informasjonen som dagens teknologi gjør tilgjengelig med noen få tastetrykk.

Innhentes av skjebnens luner

– Dette var bok nummer fire om Bogart Bull, og hans frykt for skjebnens luner vil etter hvert vise seg å være velbegrunnet. Når bok nummer seks er et faktum, vil jeg vurdere hvor jeg og protagonisten min befinner oss. Kanskje setter jeg strek, kanskje skriver jeg fire eller seks Bull-bøker til. Det er ikke alle forunt å gjøre som Gunnar Staalesen: Tjue bøker om Varg Veum uten å kjede verken sine lesere eller seg selv.

Håkan Nesser

På spørsmålet om hvilke bøker som ligger på Må-lese-lista, svarer han: Tolstojs Krig og fred, Don De Lillos Underverden og William Faulkners Larmen og vreden. Men den helten Borge virkelig ser opp til når det gjelder krimskriving, heter Håkan Nesser: – Han behersker alt som jeg prøver å strekke meg etter som krimforfatter, og skal visstnok også være en hyggelig og omgjengelig fyr, avslutter Øistein Borge.

Les mer om Bastarden her